Η Aston Martin δεν εξελίσσει συχνά η ίδια τα μοτέρ της. Αλλά όταν το κάνει, προκαλεί αναστάτωση. Η φωτογραφία με τον πυρακτωμένο κινητήρα μας βάζει πλήρως στο κλίμα.
Διαβάστε επίσης: Το μοτέρ-«ναπάλμ» των 304 ίππων ανά λίτρο! (+video)
Τελευταία φορά που οι Άγγλοι σχεδίασαν, εξέλιξαν και κατασκεύασαν ιδίαις χερσί κινητήρα ήταν το μακρινό 1968, όταν κάτω από το καπό της θρυλικής DBS τοποθέτησαν τον 4λιτρο εν σειρά εξακύλινδρο των 280 ίππων. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να το επαναλάβουν, αυτή τη φορά προς τέρψιν της Valhalla – του hypercar που θα παρουσιαστεί το 2022 και θα πάρει θέση δίπλα (ενδεχομένως να αντικαταστήσει κιόλας) την Valkyrie. Εμφανισιακά και αεροδυναμικά, οι δυο Aston θα φέρουν αρκετές ομοιότητες. Ειδικά στο μέτωπο της αεροδυναμικής, όπου η παραγωγή κάθετης δύναμης απορρέει από την τεχνολογία FlexFoil (διαμόρφωση του σχήματος της πίσω πτέρυγας από τη ροή του αέρα) και φέρει πιστοποίηση της NASA!
Δείτε ακόμα: Η Aston Martin επαναφέρει την DB5 του James Bond!
Μια τέτοια hyper κατασκευή δεν θα μπορούσε να κινείται από κάτι λιγότερο εξωπραγματικό. Ο νέος 3λιτρος V6 twinturbo ακολουθεί την τεχνοτροπία «Hot V», όπου τα τούρμπο βρίσκονται πακτωμένα ανάμεσα στις δυο σειρές κυλίνδρων για βελτιστοποίηση της θερμοδυναμικής απόδοσης και τον περιορισμό του όγκου. Ζυγίζει λιγότερο από 200 κιλά, διαθέτει ξηρό κάρτερ και συνδυάζεται με plug-in υβριδικό σύστημα. Η συνολική απόδοση του TM01 υπολογίζεται στα 1.100 άλογα, με την παραγωγή της Valhalla να περιορίζεται στις 500 μονάδες. Συγκριτικά, η Valkyrie διαθέτει έναν ατμοσφαιρικό 6.5 V12 που στροφάρει μέχρι τις 10.000 σ.α.λ. και συνδυάζεται με υβριδικό σύστημα KERS, αποδίδοντας συνολικά 1.176 άλογα.
Διαβάστε επίσης: Πήγε την Aston Martin συνεργείο και «έκλαψε»
Οι επιδόσεις αναμένονται κάτι παραπάνω από καταιγιστικές, με τα 100 χλμ./ώρα από στάση να έρχονται σε λιγότερο από 2,5 δλ. και την τελική ταχύτητα να υπερβαίνει τα 354 χλμ./ώρα.