Ford 33ετίας «μαυρίζει» McLaren & Mustang (+video)

Τα παλιά αυτοκίνητα είναι ιδανική βάση για δημιουργία «όπλων». Η συνταγή, απλή: παίρνεις ένα μοντέλο 30ετίας, το  «γδύνεις», αρχίζεις τις βελτιώσεις σε μοτέρ-σασί-αναρτήσεις και κατεβαίνεις στην πίστα. Μετά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις  «θήραμα». Στην προκειμένη, ένα Ford Taurus SHO του ’93 βάζει στο στόχαστρο McLaren, σύγχρονες Mustang και Porsche, αλλά και BMW M3.

Το Taurus SHO ήταν ένα από τα ταχύτερα και πιο undercover (ή «sleeper», όπως τα αναφέρει η αγγλόφωνη αργκό) τετράτροχα των 90’s, κρύβοντας κάτω από το διακριτικό του αμάξωμα κινητήρα εξελιγμένο από τη Yamaha, κοντό κιβώτιο, βελτιωμένο σασί και αναβαθμίσεις σε αναρτήσεις-φρένα από τους μάστορες της Ford. Οι επιδόσεις του σόκαραν για τα τότε δεδομένα, καθώς με 220 ίππους από τον 3.0 V6  ήθελε μόλις 6,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και έφτανε μέχρι τα 230 χλμ./ώρα τελικής. Νούμερα απίστευτα για σπορ σεντάν του 1990, που δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τα Mitsubishi Galant VR-4 και Subaru Legacy Turbo (ούτε Lancer Evo, ούτε Impreza STI είχε εμφανιστεί ακόμα).

Σήμερα το Taurus SHO μπορεί να εμφανιστεί με δυο μορφές. Υπάρχουν πολλά που έχουν διατηρηθεί άψογα ή προερχόμενα από ολικές αναπαλαιώσεις, μόνο και μόνο για το κλασικό κέρδος από τη μεταπώλησή του. Υπάρχουν και κάποια, ωστόσο, που οι κάτοχοί τους θέλουν να τα οδηγούν. Για την ακρίβεια όχι απλά να τα οδηγούν, αλλά να τα  «σκίζουν».  Το κορυφαίο Taurus αποτελεί πρώτης τάξεως εφαλτήριο για track car, όπως αποδεικνύει το συγκεκριμένο. Απογυμνωμένο από κάθε ίχνος εξοπλισμού και επένδυσης, με σλικ ελαστικά, ρυθμιζόμενη ανάρτηση, μεγαλύτερα φρένα και «τσιγκλισμένο» μοτέρ, μπαίνει στην πίστα και προσπερνά ό,τι βρίσκει μπροστά του: από Mustang προηγούμενης γενιάς, Camaro ZL1 και Porsche Cayman, μέχρι βελτιωμένη M3 E30 και McLaren 720S!

Get it on Google Play Download on the App Store