Ευρωπαϊκό «κάψιμο» με Dodge Challenger (+video)

Το κάψιμο ελαστικών από muscle cars, όπως το Dodge Challenger, είναι καθημερινό φαινόμενο στην Αμερική. Στην Ευρώπη, όμως, είναι πιο σπάνιο κι από το να βλέπεις Bugatti Chiron να περνάει τέρμα γκάζι. Ο AutoTopNL κατάφερε να βρει ένα από τα απειροελάχιστα Challenger που κυκλοφορούν στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού, φέρνοντας λίγο άρωμα USA στη Γηραιά Ήπειρο.

To Challenger που γέμισε κάπνα το κλίμα είναι το βασικό ατμοσφαιρικό V8, ήτοι η έκδοση R/T. Μπορεί να μην έχει τον κομπρέσορα του Hellcat ή πάρα πολλά άλογα, αλλά 375 ίπποι και 542 Nm στους πίσω τροχούς μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εφέ. Ειδικά όταν συνοδεύονται από συστήματα, που αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς. Το κουπέ της Dodge δύναται να απομονώσει τα φρένα των τροχών, επιτρέποντας στους μπροστά να μένουν μπλοκαρισμένοι και αφήνοντας την ουρά να κάνει  «σήματα καπνού». Εφαρμογή που στα dragster χρησιμεύει στο ζέσταμα των ελαστικών, για καλύτερη πρόσφυση στην εκκίνηση. Εδώ, βέβαια, μόνο ζητούμενο είναι το θέαμα.

Η επιτάχυνση των 5,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα δεν προκαλεί καμία εντύπωση τη σήμερον ημέρα, ειδικά σε αυτοκίνητα με σχεδόν 400 άλογα. Φυσικά ο 6.2 V8 έχει να κινήσει κοντά 1.900 κιλά, οπότε οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό. Το 8άρι αυτόματο κιβώτιο βοηθά με την ταχύτητα αλλαγής στις σχέσεις, φέρνοντας το χρονόμετρο στα 18,69 δλ. για τη ρεπρίζ 100-200 χλμ./ώρα. Η τελική, αντίθετα, είναι χαμηλότερη από ό,τι περιμένεις, καθότι δεν φτάνει καν τα 250 χλμ./ώρα στο GPS (249, αξιοσημείωτα έγκυρο το ταχύμετρο με 246 χλμ./ώρα).  Είπαμε, όμως. Έφεση το Challenger έχει στις οπτικοακουστικές απολαύσεις, όχι τους αριθμούς.

Get it on Google Play Download on the App Store