Έτσι είναι ένα λάστιχο εν δράσει από μέσα (+video)

Τα ελαστικά δεν αποκαλούνται τυχαία «μαύρος χρυσός» από τους οδηγούς, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα. Όσο εξελιγμένη κι αν είναι μια ανάρτηση, όσα ηλεκτρονικά συστήματα κι αν διαθέτει για τον έλεγχο της συμπεριφοράς, αν σε ένα αυτοκίνητο λάστιχα δεν τυγχάνουν της δέουσας αντιμετώπισης, τα δυναμικά χαρακτηριστικά του πρακτικά βρίσκονται στον «αέρα».

Δεν είχατε ποτέ την περιέργεια να δείτε πώς λειτουργεί ένα λάστιχο στην πράξη. Και δεν εννοούμε να το δείτε να «μαγουλιάζει» σε στροφή ή να μετατρέπεται σε καπνό κατά τη διάρκεια σπιναρίσματος. Μιλάμε να παρακολουθήσετε πώς κάνει τη δουλειά του, κυριολεκτικά από μέσα! Το κανάλι Warped Perception ειδικεύεται σε video του είδους και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μας δείξει τη συμπεριφορά ενός τροχούς μέσα από το ελαστικό.

Μια κάμερα GoPro, ένα καλώδιο USB, ένα powerbank, ένας φακός LED και μια μικρή μπαταρία παίρνουν θέση στο εσωτερικό του ελαστικού, στο χώρο μεταξύ πέλματος και ζάντας. Όλα τα εξαρτήματα τοποθετούνται στον εμπρός δεξιά τροχό, με την κάμερα να κοιτάει μπροστά. Το ελαστικό φουσκώνει, δέχεται τις μπίλιες ζυγοστάθμισης και το ανεπανάληπτο ταξίδι όχι μόνο ξεκινά, αλλά μας δείχνει εκ των έσω πως γίνεται η δουλειά στο βουλκανιζατέρ! Η κάμερα καταγράφει τον τρόπο που το ελαστικό παραμορφώνεται, στο σημείο επαφής με το οδόστρωμα, τόσο σε χαλαρή οδήγηση, όσο σε πάτημα του γκαζιού, αλλά και στροφή. Έξτρα ενδιαφέρον το γεγονός πως αφενός μελετάμε μεικτά ελαστικά, και μάλιστα φθαρμένα, αφετέρου τη συμπεριφορά τους όταν πάνω τους πατάει ένα βαρύ SUV, όπως το σχεδόν 2 τόνων Chevrolet Trailblazer πρώτης γενιάς.

Get it on Google Play Download on the App Store