Επετειακή Bugatti Chiron «ανοίγει» με Rafale! (+video)

Η Bugatti Chiron χαρακτηρίζεται σε αρκετές συζητήσεις -μεταξύ σοβαρού κι αστείου- ως «αεροπλάνο», για τις επιδόσεις και τον καταιγιστικό ρυθμό επιτάχυνσης. Τι γίνεται, όμως, όταν το ακούσει αυτό ένα πραγματικό αεροσκάφος και «παρεξηγηθεί»;

Τότε έχουμε ένα σπανιότατο ραντεβού, μεταξύ hypercar και μαχητικού jet. Στην αεροπορική «γωνία», το Dassault Rafale. Το αεροσκάφος που θα «ασημώσει» εντός των προσεχώς μηνών η Πολεμική μας Αεροπορία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ειδική έκδοση Les Légendes du Ciel της Chiron Pur Sport. Μια έκδοση που αποτίνει φόρο τιμής στο αεροπορικό παρελθόν τόσο του Ettore Bugatti, όσο και πολλών οδηγών της εταιρίας κατά τη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων. O Bugatti είχε συμμετάσχει στην εξέλιξη κινητήρων, αλλά και ολόκληρων αεροπλάνων, για λογαριασμό της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ πολλοί οδηγοί του πετούσαν σε εμπόλεμες ζώνες με τα χρώματα της Armée de l’Air.

Μια από τις μόλις 20 Chiron Sport Les Légendes du Ciel που θα κατασκευαστούν, επισκέφθηκε τη βάση Landivisiau προκειμένου να συναντήσει το Rafale. Και βρέθηκε σε μια από τις απειροελάχιστες καταστάσεις, όπου φαινόταν ανίσχυρη! Μπορεί ο 8.0 W16 των τεσσάρων τούρμπο να παράγει 1.500 άλογα και 1.600 Nm ροπής, όμως δίπλα στις 17.000 λίβρες (με μετάκαυση) ώσης (5.727 άλογα) των δυο κινητήρων του Dassault, μοιάζει με Toyota Aygo! Ακόμα πιο συγκλονιστική η διαφορά στην τελική ταχύτητα. Το Rafale κάνει «raise» στα 420 χλμ./ώρα της Chiron, ξεπερνώντας την ταχύτητα του ήχου για πάνω από 1,6 φορές (Mach 1,6 ισούνται με περίπου 2.000 χλμ./ώρα, σε δοκιμές είχε φτάσει και Μach 2,0 – 2.450 χλμ./ώρα )!

Get it on Google Play Download on the App Store