BMW XM μέτρησε δέντρα στο Pikes Peak (+video)

Η BMW XM δημιουργήθηκε από «λευκή κόλλα» ως M GmbH – η μοναδική «Μπέμπα» με αυτό το προνόμιο, πλην της μυθικής M1. Η κορυφαία έκδοση Red Label είναι ένα από τα ισχυρότερα SUV παραγωγής όλων των εποχών, χάρις στα 750 άλογα και τα 1.000 Nm του plug-in υβριδικού συστήματος. Αν συγκεντρώσουμε τα χαρακτηριστικά, παίρνουμε ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο για ρεκόρ. Αυτό πήγαν να κάνουν Γερμανοί και Αμερικανοί στο Pikes Peak, αλλά τους βγήκε «ξινό».

Η BMW Αμερικής σε συνεργασία με τα κεντρικά του Μονάχου, αποφάσισαν να φτιάξουν μια αγωνιστική XM για να σπάσουν το ρεκόρ χρόνου στα SUV, στη διασημότερη ανάβαση του κόσμου. Η Red Label αποτέλεσε την πασιφανή επιλογή, με το συνδυασμό του 4.4 V8 twinturbo και του ηλεκτροκινητήρα να εκτοξεύει το βαρύ αμάξωμα στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 3,7 δλ., φτάνοντας μέχρι τα 280 χλμ./ώρα πριν επέμβει ο ηλεκτρονικός περιοριστής (με το M Driver’s Package). Στην XM Pikes Peak οι επιδόσεις θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερες, καθώς το περισσότερο μέρος του εσωτερικού και του εξοπλισμού έχει φύγει, δίνοντας τη θέση του σε roll cage. Συνεπώς το βάρος λογικά είναι κάτω από τους 2,5 τόνους της εργοστασιακής Black Label.

Ανάλογη βοήθεια προσφέρουν τα σλικ ελαστικά, με την έμφαση φυσιολογικά να δίνεται στις στροφές και την ταχύτητα διέλευσης από αυτές. Η BMW πέρασε αρκετούς μήνες δοκιμών στην πίστα, ιδίως του Willow Springs, για την τελειοποίηση του στησίματος και των φρένων, έχοντας τον οδηγό αγώνων Matt Mullins στο τιμόνι. Έπειτα από τις επίπονες προπονήσεις, ήρθε η ώρα για τους χρόνους στο Pikes Peak. Τα δοκιμαστικά περάσματα έδειχναν άκρως αισιόδοξα, με το βαυαρικό SUV να γράφει χρόνους κάτω από την τρέχουσα κορυφαία επίδοση της κατηγορίας (που ανήκει στη Bentley Bentayga Speed). Τελικά, όμως, τόσο η XM όσο και ο Mullins υπέκυψαν στην ύπουλη υποστροφή.

Η ταχύτατη πορεία της ισχυρότερης BMW παραγωγής όλων των εποχών διακόπηκε απότομα, όταν η απώλεια πρόσφυσης του εμπρός άξονα έστειλε το αυτοκίνητο «καρφί» στα δέντρα. Η XM συγκρούστηκε μετωπικά με ένα εξ αυτών, ρίχνοντάς το μάλιστα! Στη συνέχεια πήρε και μια τούμπα, ευτυχώς δίχως ο οδηγός να πάθει το παραμικρό. Βαυαροί και Αμερικανοί δεν πτοούνται, δηλώνοντας πανέτοιμοι για τη ρεβάνς το επόμενο καλοκαίρι.

Get it on Google Play Download on the App Store