Ατμοσφαιρικό CRX «ξυρίζει» Skyline! (+video)

To Honda CRX έχει αφήσει εποχή, όντας πρωτεργάτης της ατμοσφαιρικής σχολής και ορθώνοντας ανάστημα σε πολύ ισχυρότερους, υπερτροφοδοτούμενους, αντιπάλους. Ο συνδυασμός B16A – χαμηλού βάρους έκανε, κάνει και θα κάνει θαύματα, στοχεύοντας μέχρι σε Nissan Skyline.

Το κανάλι Hoonigan πήρε ένα CRX του 1988 και ένα R34 του 2001, αμφότερα σε βελτιωμένη μορφή, και τα έβαλε εκεί που θέλουμε όλοι: δίπλα – δίπλα, στην ευθεία. To Ηonda, παρότι αρέσκεται στα τούρμπο, εμμένει ατμοσφαιρικά και έχει κάτω από το καπό του μια εξόχως εξελιγμένη εκδοχή του 2.0λιτρου B20, που αξιοποιεί κυλινδροκεφαλή από τον B16 και αναβαθμίσεις σε κάθε εξάρτημα για μια απόδοση 250 ίππων. Μπορεί να μην ακούγονται πολλά τα άλογα, αλλά λόγω της «αποψίλωσης» του εσωτερικού και του εξοπλισμού, καλούνται να κινήσουν μόλις 839 κιλά. Άρα, ειδική σχέση ισχύος – βάρους στα 3,39 κιλά ανά ίππο!

Το Skyline δεν είναι το GT-R, όπερ σημαίνει δεν υπάρχει η τετρακίνηση ATTESA E-TS Pro ούτε ο RB26DETT. Όχι ότι είναι αμελητέα ποσότητα, καθώς το συγκεκριμένο φοράει τον 2.5άρη εξακύλινδρο εν σειρά υπερτροφοδοτούμενο (με μονό τούρμπο) RB25DET, στα 300 άλογα. Η ισχύς κατευθύνεται στον πίσω άξονα, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Nissan σε σχέση με το CRX είναι το βάρος. Στα 1.406 κιλά ζυγίζει σχεδόν τα διπλά από το Honda, διαμορφώνοντας την αναλογία κιλών ανά ίππο στο 4,68. Διαφορά καταδικαστική για το Skyline, όπως απέδειξαν οι μάχες του με το CRX.

Οι δυο Ιάπωνες αναμετρήθηκαν 3 φορές. Την πρώτη, ο οδηγός του Honda έκανε άκυρη εκκίνηση. Τα σχόλια των παρισταμένων φάνηκε πως τον ενόχλησαν, επιλέγοντας να ξεκινήσει τη δεύτερη κόντρα με μια «καρότσα» χάντικαπ. Τόσο σίγουρος για τη νίκη του ήταν, ώστε έδωσε προβάδισμα στο Nissan. Εν τέλει πήγε ένα κυριαρχικό «ταμείο», περνώντας το R34 «από πάνω»  και επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση.

Get it on Google Play Download on the App Store