Το μείζον πρόβλημα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση παράδοση αυτοκινήτων, είναι φυσικά η έλλειψη μικροτσίπ. Στην Αυστραλία, ωστόσο, βρήκαν άλλον έναν απίθανο τρόπο να ταλαιπωρηθούν: τις βρομούσες!
Τα δεντροκόρεα, όπως είναι η «καθαρευουσιάνικη» ονομασία, είθισται να μεταναστεύουν στη χώρα των καγκουρό κάθε φθινόπωρο και να παραμένουν μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Προκειμένου να αποτρέψουν την επιδρομή των πενταμοειδών, οι Αυστραλοί εφαρμόζουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα από Σεπτέμβρη έως Απρίλη, που περιλαμβάνουν ενδελεχή απολύμανση εισερχομένων προϊόντων, Τα εμπορικά πλοία βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς θεωρούνται ως πρώτης τάξεως μεταφορικά μέσα για τις βρομούσες (κατά τα πρότυπα των ποντικών, στα χρόνια της χολέρας).
Για το λόγο αυτό, κάθε πλοίο που δένει στην Αυστραλία υπόκειται υγειονομικό έλεγχο και απολύμανση, όπως φυσικά και το περιεχόμενό του – μηδενός αυτοκινήτου εξαιρουμένου. Με άλλα λόγια, κάθε τι που βρίσκεται εντός του καραβιού πρέπει να απολυμανθεί πρώτα, να εξασφαλίσει το ανάλογο πιστοποιητικό και μετά να πατήσει αυστραλιανό έδαφος. Μια διαδικασία χρονοβόρα, που εντείνει ακόμα περισσότερο τους χρόνους παράδοσης των αυτοκινήτων. Οι κανόνες μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυστηροί για τα πλοία που πηγαίνουν από Η.Π.Α., Ευρώπη και Ασία, περιοχές που λογίζονται ως κύριοι φορείς των συγκεκριμένων εντόμων. Συμπτωματικά, βέβαια, τυγχάνει να είναι και οι περιοχές όπου κατασκευάζεται η συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων, παγκοσμίως!
Τα πρότυπα βιοασφάλειας στην πρωτεύουσα της Ωκεανίας μπορεί να καθυστερήσουν κατά αρκετές εβδομάδες την παράδοση, φτάνοντας την αναμονή μέχρι τους 2 μήνες. Προσθέστε το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να κατασκευαστεί το όχημα, από την ώρα της παραγγελίας, και καταλαβαίνετε πως η αγορά νέου αυτοκινήτου στην Αυστραλία συνιστά δοκιμασία υπομονής.