Τρέλανε το Le Mans η Bugatti Bolide (+video)

Στο πιο ταιριαστό μέρος έκανε την πρώτη της επίσημη δημόσια εμφάνιση η Bugatti Bolide, η οποία έκλεψε λίγη από τη δόξα των hypercar τεχνουργημάτων από τις Ferrari, Toyota, Cadillac και Peugeot (συγκλονιστική και ιστορική νίκη για τους Ιταλούς, ύστερα από 50 χρόνια απουσίας): την πίστα του Le Mans.

H πιο ακραία Bugatti όλων των εποχών πήρε μέρος στα προεόρτια της 100ης διοργάνωσης, ολοκληρώνοντας ένα γύρο στο θρυλικό Circuit de la Sarthe και δίνοντας την πράσινη σημαία για την έναρξη του αγώνα. Στο τιμόνι βρέθηκε ο επίσημος δοκιμαστής της εταιρίας, Andy Wallace, που παράλληλα έχει υπάρξει νικητής του Le Mans (το 1988). Ο Βρετανός μάλιστα συγκαταλέγεται σε μια πολύ εκλεκτή κάστα οδηγών αγώνων, που έχουν καταφέρει να δουν πρώτοι καρό σημαία στις 24 Ώρες του Le Mans, τις 24 Ώρες της Daytona, αλλά και τις 12 Ώρες του Sebring.

«H Bolide μοιάζει και πηγαίνει– από κάθε άποψη – σαν γνήσιο αγωνιστικό με εξαιρετικές δυνατότητες υψηλών επιδόσεων», δήλωσε ο Wallace. «Το γεγονός ότι παράγει περίπου το διπλάσιο του βάρους της σε κάθετη δύναμη στην τελική της ταχύτητα, παρέχοντας τεράστια επίπεδα πρόσφυσης και σταθερότητας σε πατημένες καμπές, είναι από μόνο του απίστευτα εντυπωσιακό».

Ο τεράστιος διαχύτης, η αναλόγων διαστάσεων αεροτομή, το splitter μπροστά, τα ακροπτερύγια, οι διαμορφωτές αέρα σε κάθε γωνιά του αμαξώματος, το δάπεδο κάτω από αυτό, όλα συνδράμουν στην παραγωγή μιας κάθετης δύναμης, που μπορεί να αγγίξει τους 3 τόνους στις πολύ υψηλές ταχύτητες (320 χλμ./ώρα και άνω)! Η χρήση εξωτικών υλικών και η απουσία στοιχείων πολυτέλειας από τον εξοπλισμό, βοηθούν στη διαμόρφωση ενός βάρους στα 1.450 κιλά. Βάλτε τα 1.600 άλογα του 8.0 W16 quadturbo (δυστυχώς, δεν πέρασαν στην παραγωγή τα 1.850 του πρωτοτύπου) και έχετε μια ασύλληπτη αναλογία γραμμαρίων, όχι κιλών, ανά ίππο (906 γρ./ίππο)! Το 0-100 χλμ./ώρα αναμένεται να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 2,4 δλ. και το 0-300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 7,7 δλ., με την τελική να ξεπερνά τα 338 χλμ./ώρα.

Η παραγωγή της Bolide θα ξεκινήσει μέσα στο 2023, περιοριζόμενη σε μόλις 40 μονάδες. Η τιμή για κάθε μια; «Μόνο» 4 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων.

Get it on Google Play Download on the App Store