Το Tesla Model 3 ισοπεδώνει τις μπαριέρες (+video)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά τα μεγάλα SUVs και pick up, δημιουργούν ολοένα περισσότερες ανησυχίες γύρω από την οδική ασφάλεια. Πρώτη και κυριότερη αιτία, το βάρος τους. Οι μπαταρίες επίσης εφιστούν την προσοχή, αλλά εκεί υπάρχουν προστατευτικές δικλείδες. Το θεμελιώδες πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως όλα αυτά (ηλεκτροκινητήρες, μπαταρίες, προστατευτικά καλύμματα/επικαλύψεις κλπ) προσθέτουν συνεχώς βάρος. Πλέον είναι σύνηθες να διαβάζεις για EVs που ξεπερνούν τους 2, τους 2,5, ακόμα και τους 3 τόνους. Κατάσταση που φέρνει στα όριά τους τις υποδομές ασφάλειας των οδικών δικτύων, όπως οι μπαριέρες. Τα αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός Tesla Model 3 σε αυτές, επαληθεύουν του λόγου το αληθές.

Το Texas A&M Transportation Institute δοκίμασε το πλαγιομετωπικό συναπάντημα του Model 3 με τις προστατευτικές μπάρες, σε μια προσομοίωση απώλειας ελέγχου λόγω κούρασης, έλλειψης προσοχής ή απόπειρας αποφυγής εμποδίου. Η σύγκρουση έλαβε χώρα με μια κλασική ταχύτητα αμερικανικής εθνικής οδού, τουτέστιν 60 μίλια/ώρα (96 χλμ./ώρα). Οι μπαριέρες είναι ίδιων προδιαγραφών με εκείνες που απαντώνται στο πλάι των αμερικανικών αυτοκινητοδρόμων και γενικότερα, όπου χρειάζονται στο οδικό δίκτυο (βλέπε επαρχιακούς δρόμους). Κοινώς, από τις ασφαλέστερες και ανθεκτικότερες στον κόσμο, καθότι σχεδιάζονται πρωτίστως με τη συγκράτηση των θηριωδών pick up κατά νου, που κυκλοφορούν παντού στην Αμερική. Τί κατάφεραν απέναντι σε ένα ηλεκτρικό μεσαίο αυτοκίνητο; Δείτε και σοκαριστείτε:

Το Model 3 κυριολεκτικά έκανε θρύψαλα το προστατευτικό κιγκλίδωμα, διαλύοντας το με τρομακτική ευκολία και συνεχίζοντας ακάθεκτο την πορεία του. Αν, δηλαδή, γίνει κάτι τέτοιο σε πραγματικές συνθήκες και πίσω από την μπαριέρα υπάρχει -λόγου χάρη- γκρεμός, τότε χαιρετίσματα. Αν μιλάμε για διαχωριστική, τότε το αυτοκίνητο περνάει στο αντίθετο ρεύμα και το πολύνεκρο είναι απλά θέμα τύχης να αποφευχθεί. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο, είναι ότι η σύγκρουση δεν είναι μετωπική (όπως αυτή, με το πολύ βαρύτερο Rivian R1T). Παρόλα αυτά, και ενώ το βάρος δεν είναι τόσο υπερβολικό για EV (περί τα 1.900 κιλά), η μάζα και φόρα του Tesla αναπτύσσουν έτσι τις δυνάμεις, ώστε καταστρέφουν ολοσχερώς τη μπαριέρα, ανοίγοντας την κουβέντα και σχετικά με την κατανομή του βάρους.

Get it on Google Play Download on the App Store