Τις ζεστές μέρες της άνοιξης και φυσικά του καλοκαιριού, οι περισσότεροι οδηγοί ψάχνουν μια σκιά για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, έτσι ώστε να μη γίνει φούρνος όταν πάνε να το πάρουν. Ακόμα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 21 βαθμών Κελσίου, η αντίστοιχη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με κλειστά παράθυρα μπορεί να φτάσει τους 45 βαθμούς μέσα σε μία ώρα, ενώ με 26,5 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία της καμπίνας φτάνει τους 50,5 βαθμούς.
Δείτε ακόμα: Τι παθαίνει το μοτέρ αν δεν αλλάζουμε λάδια; (+video)
Δυστυχώς, κάθε χρόνο μετράμε θανάτους από θερμοπληξία, καθώς γονείς έχουν την πολύ καλή συνήθεια να ξεχνούν παιδιά στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα και κλειδαριές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους απρόσεκτους οδηγούς που ξεχνούν κατοικίδια στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας.
Δείτε ακόμα: Πόσο επιβλαβής είναι η μυρωδιά του καινούργιου;
Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, έχουν και ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικά αυτή την περίοδο του κοροναϊού. Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των Η.Π.Α., το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλείται μέσα στο αυτοκίνητο από τη διείσδυση των ακτινών του ήλιου, μπορεί να σκοτώσει τον COVID-19.
Δείτε ακόμα: Πως και γιατί ο κινητήρας χάνει την απόδοσή του
Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί στους 54,4 βαθμούς Κελσίου, τότε το 99,99% του ιού θα σκοτωθεί σε μόλις 20 λεπτά. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί περαιτέρω στους 65,5 βαθμούς Κελσίου, τότε ο χρόνος μειώνεται στα μόλις πέντε λεπτά. Οπότε, φέτος το καλοκαίρι μάλλον οι οδηγοί βλέπουμε να ψάχνουν να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους κάτω από τον ήλιο και οι θέσεις με σκιά να είναι άδειες…
Δείτε ακόμα: Γιατί «κλέβουν» τα ταχύμετρα; (+videos)