Η «καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» λέει μια παλιά σοφή παροιμία, αν και θα λέγαμε ότι είναι όλη η αρχοντιά. Από τα ρούχα και παπούτσια που φοράει κανείς καθημερινά, έως το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί και συμβιώνει μαζί του αμέτρητες ώρες. Για το λόγο αυτό πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, γιατί τα βακτήρια εξαπλώνονται σε όλη την καμπίνα, πολλά από τα οποία είναι επικίνδυνα.
Μέχρι τώρα θα είχατε ακούσει ότι το πιο βρώμικο μέρος στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου και με τα περισσότερα βακτήρια, είναι το τιμόνι. Λογικό αφού τα χέρια του οδηγού μεταφέρουν διάφορες βρωμιές σε αυτό και δεν μπορεί να είναι συνέχεια καθαρά, όσα υγρά μαντηλάκια και αν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, μια νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα, αφού τα πιο πολλά βακτήρια «κρύβονται» σε άλλο μέρος της καμπίνας.
Ο μικροβιολόγος Dr. Jonathan Cox από το Πανεπιστήμιο του Άστον που εδρεύει στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, έκανε μια μελέτη μετρώντας την παρουσία βακτηρίων σε διάφορα σημεία πέντε διαφορετικών αυτοκινήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που ίσως κανείς δεν περίμενε. Ο μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων βρίσκεται στο χώρο αποσκευών, όπου εντοπίστηκαν 1.425 από αυτά. Το δεύτερο πιο βρώμικο μέρος ήταν το κάθισμα του οδηγού με 649 βακτήρια, ενώ ακολούθησαν ο λεβιές των ταχυτήτων, τα πίσω καθίσματα και ο πίνακας οργάνων.
Στο τιμόνι τα βακτήρια που μετρήθηκαν ήταν σχεδόν 10 φορές λιγότερα από ότι στο χώρο αποσκευών, στα «μόλις» 146. Πιθανώς θα σκεφτείτε ότι οι οδηγοί τους απολυμαίνουν τα χέρια τους λόγω συνήθειας από τον COVID. Ο εν λόγω μικροβιολόγος επεσήμανε ότι τα βακτήρια στο πορτ μπαγκάζ μεταδίδονται μέσω των τροφίμων και έτσι φτάνουν στο σπίτι μας. Άλλωστε πολλές φορές τα βαριά αντικείμενα τα αφήνει κανείς στο δρόμο και μετά τα τοποθετεί στο χώρο αποσκευών. Για αυτό συνιστάται τακτικός καθαρισμός του δαπέδου του αποθηκευτικού χώρου ενός αυτοκινήτου. Άλλωστε αυτό καθαρίζεται εύκολα μέσω ενός απολυμαντικού σπρέι, ενώ μπορεί και να αφαιρεθεί.
Δεν είναι όμως το μόνο μέρος που χρειάζεται σχολαστικό καθαρισμό. Τα πατάκια συγκεντρώνουν πολύ βρωμιά, για αυτό μια λύση για πιο γρήγορο καθαρισμό είναι τα λαστιχένια δάπεδα, αφού στεγνώνουν αμέσως. Οι ποτηροθήκες, οι διάφορες θήκες για μικροαντικείμενα, οι ταπετσαρίες, οι αεραγωγοί και κάθε επιφάνεια αποτελεί προσοδοφόρο έδαφος για τα βακτήρια. Οπότε μια φορά την εβδομάδα καλό είναι να γίνεται στο εσωτερικό ένας καθαρισμός, γιατί παράλληλα ένα βρώμικο εσωτερικό δημιουργεί άσχημη διάθεση σε οδηγό και επιβάτες.