Τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη Βόρειο Κορέα; (+video)

Η Βόρειος Κορέα αποτελεί διαχρονικό πόλο έλξης μυστηρίου για τις δυτικές κοινωνίες. Το απολυταρχικό καθεστώς των Κιμ και ο επί δεκαετίες αποκλεισμός της χώρας από τα εξωγενή δρώμενα, συνθέτουν ένα παζλ άκρατου ενδιαφέροντος για το εσωτερικό της Β. Κορέας. Για παράδειγμα, τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν εκεί; Η γειτονική Νότιος Κορέα γνωρίζουμε ότι σφύζει από Hyundai και Kia. Στα βόρεια του νησιού τι γίνεται, όμως; Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από τολμηρό ποδηλάτη μας βάζει στους δρόμους της Πιονγιάνγκ, φέρνοντας μερικές από τις ελάχιστες εικόνες που έχουν διαρρεύσει από την πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Jake Parker, ο οποίος εννοείται δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα για ευνόητους λόγους, έκρυψε μια GoPro στο γιλέκο του και βγήκε για ποδηλατάδα, αποτυπώνοντας σπάνια καρέ από τις οδούς της Πιονγιάνγκ. Το πρώτο που μας κάνει εντύπωση, είναι το πόσο λίγα οχήματα κυκλοφορούν. Μερικά επαγγελματικά φορτηγάκια, ταξί, van και πολύ λιγότερα Ι.Χ. από όσα θα περίμενες, με την κυκλοφορία να εμφανίζεται τόσο μειωμένη ώστε σε αρκετά σημεία οι πεζοί περπατούν μέσα στη μέση του δρόμου! Για δυσκολία στην ποδηλασία ούτε λόγος. Θα δουν το βίντεο ποδηλάτες εδώ και θα ζηλεύουν, αλλά φυσικά μόνο το χαμηλό αριθμό οχημάτων. Γιατί κατά τα άλλα, βλέπουμε πως μεγάλη μερίδα των πεζών αφορά περιπολίες στρατιωτών και αστυνομίας.

Στα των τροχήλατων τώρα, βρίσκουμε Mercedes W123 και W124, πολλά ιαπωνικά (κυρίως Toyota και Honda), άλλα τόσα VW, ένα Audi Q7 και κάποια αυτοκίνητα που θυμίζουν Toyota ή VW, αλλά με διαφορετικά σήματα (μάλλον κινεζικά, ή κάποιας τοπικής εταιρίας). Όλως περιέργως βλέπουμε και Hyundai-Kia, αλλά επίσης με άλλα εμβλήματα. Ένα Santa Fe κι ένα Sorento πρώτης γενιάς εμφανίζονται στα πλάνα, κάνοντάς μας να απορούμε για το πώς πέρασαν τα σύνορα. Το πρώτο σίγουρα δεν έχει σήματα Hyundai, ενώ το ίδιο λογικά ισχύει και για το SUV της Kia.

Get it on Google Play Download on the App Store