Τα Subaru STI έτοιμα για τη μεγάλη επιστροφή!

Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μη δυσαρεστήθηκε στο άκουσμα της κατάργησης του Subaru WRX STI στις αρχές του 2022. Οι δημιουργίες της Subaru Tecnica International είναι έννοιες ταυτόσημες με τα αυτοκίνητα των «Πλειάδων», ωστόσο οι Ιάπωνες πήραν πέρσι την απόφαση να αφήσουν το WRX στην κορυφή της διεθνής τους γκάμας. Στην Ιαπωνία σήματα «STI» μπαίνουν και στο WRX, και στο Levorq, και στο Legacy, αλλά συνοδεία του ονόματος «Sport». Φανταστείτε τα STI Sport σαν τα M Performance της BMW (η M340i, ας πούμε). Πλέον, όμως, ετοιμάζεται καθαρόαιμο comeback.

Η Subaru έδωσε στη δημοσιότητα ένα σκοτεινό teaser, από το επερχόμενο νέο WRX STI. Όχι WRX STI Sport, «σκέτο» STI. Η φίρμα από το Φούτζι επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ολοκληρωμένο μοντέλο της Subaru Tecnica International, ωστόσο διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις. Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και πριν καταργηθεί το προηγούμενο WRX STI, παρουσιάστηκαν πολλά μοντέλα που ήταν «περίπου STI». Εδώ βλέπουμε πως το αυτοκίνητο είναι η έκδοση S4, πάνω στην οποία πιθανότατα μπαίνουν τα καλούδια της STI. Πόσα είναι σε αριθμό και έκταση, ωστόσο, παραμένει άγνωστο. Επίσης παρατηρούμε πως λείπει το σήμα κατατεθέν όλων των STI: η τεράστια αεροτομή. Αντί αυτού, αναλαμβάνει τα της αεροδυναμικής ένα διακριτικό spoiler.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για το τεχνικό σκέλος. Λογικά θα βασιστεί στην κορυφαία αυτή τη στιγμή έκδοση STI Sport R, η οποία ωστόσο παρά το «ψαρωτικό» όνομα έχει απλά περισσότερο εξοπλισμό από το S4. Ο 2.4 τετρακύλινδρος τούρμπο boxer εξακολουθεί να αποδίδει 275 ίππους, όμως εδώ η ροπή αυξάνεται κατά 25 Nm και φτάνει συνολικά τα 375. Δυστυχώς, η έξτρα ροπή κάνει «σκάτζα» με τον αποκλειστικό τύπο μετάδοσης, που αφορά το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης. Αντίθετα από το αμερικανικό WRX, που προσφέρεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο, τα JDM διατίθενται μόνο με CVT και λειτουργία προεπιλογής 8 σχέσεων.  Η κίνηση εννοείται πως μεταφέρεται στους τέσσερις τροχούς, μέσω του συστήματος τετρακίνησης Symmetrical All Wheel Drive και Active Torque Vectoring.

Το νέο STI θα κάνει ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, που θα διεξαχθεί από τις 12 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Get it on Google Play Download on the App Store