Συλλεκτικό Subaru Impreza STI Type R του ονείρου

Στις τόσες και τόσες ειδικές εκδόσεις που έχει κυκλοφορήσει η πρώτη γενιά Subaru Impreza STI, το Type R είναι από τις πλέον συλλεκτικές. Πέρα από το όνομα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά, μια περιορισμένη διαθεσιμότητα 1.425 κομματιών έρχεται να απογειώνει την αξία του.

Ακόμα λιγότερα (709) αυτά που ντύθηκαν στο Aspen White χρώμα του συγκεκριμένου, το οποίο φοράει μια τετράδα πολύ ταιριαστές 17άρες EvoCorse (διατίθενται και οι εργοστασιακές 16άρες). Οι διαφορές του Type R από τα υπόλοιπα STI περιλαμβάνουν αλλαγές στις αναρτήσεις, τις ρυθμίσεις των διαφορικών και του συστήματος τετρακίνησης, αμεσότερο σύστημα διεύθυνσης και χαμηλότερο βάρος, ωστόσο η μεγαλύτερη όλων εντοπίζεται στα φρένα. Όχι στις δισκόπλακες ή τις δαγκάνες, αλλά στην απουσία ABS. Σκληροπυρηνικό μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια το STI Type R, όπως φανερώνει και η έλλειψη ηχοσύστηματος (air condition πάντως υπάρχει).

Στο εσωτερικό δεσπόζουν τα μπάκετ της Recaro και το τιμόνι Nardi, όπως και τα aftermarket οργανάκια χαμηλά στο ταμπλό. Όπως βλέπουμε το τιμόνι έχει μετακομίσει στα αριστερά, κατόπιν της ανάλογης μετατροπής που -σύμφωνα με την αγγελία- έχει γίνει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Subaru. Το ίδιο ισχύει για όλες τις εργασίες πάνω στο αυτοκίνητο, που περιλαμβάνουν rebuild στον κινητήρα, νέο 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο και ανάρτηση, όλα αυθεντικά από τη Subaru Tecnica International.

Το «Τάπερ» των Impreza αποδίδει 280 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 353 Nm στις 5.000 σ.α.λ., χάρις στο θρυλικό EJ20 τούρμπο boxer των 2.0 λίτρων, έχοντας ένα κοντά κλιμακωμένο 5άρι χειροκίνητο να συνεργάζεται με το σύστημα τετρακίνησης Symmetrical All Wheel Drive και το σύστημα ελέγχου DCCD (Driver’s Control Centre Differential) του κεντρικού διαφορικού. Συνδυασμός ικανός για ένα 0-100 χλμ./ώρα στην περιοχή των 5,0 δλ. και τελική άνω των 240 χλμ./ώρα, αν και ειδικότης του STI Type R είναι τα μπασίματα σε στροφές πίστας ή βουνού.

Με 115.000 χλμ. στο κοντέρ, ένα από τα 709 Aspen White Impreza STI Type R βγαίνει στο σφυρί. Προς το παρόν η ανώτερη τιμή βρίσκεται στις 55.000 ευρώ, όμως υπολείπονται ακόμα 16 μέρες για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας.

Get it on Google Play Download on the App Store