Η McLaren F1 δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μηχανολογίας σε τέσσερις τροχούς έθεσε το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας όλων των εποχών το 1998, με 386,4 χλμ./ώρα. Επίδοση που άντεξε για 8 χρόνια, μέχρι τον ερχομό του Koenigsegg CCR και τα 388 χλμ./ώρα του.
Το δημιούργημα του Gordon Murray μπήκε στην παραγωγή το 1992 και την τελευταία χρονιά του, έθεσε το ρεκόρ. Κάτι που θα μπορούσε να είχε κάνει εξαρχής, ωστόσο δεν υπήρχαν τα κατάλληλα ελαστικά για το εγχείρημα (το ίδιο ισχύει και για την Bugatti Chiron, που περιορίζεται στα 420 χλμ./ώρα). Ο ατμοσφαιρικός V12 των 6.064 κ.εκ. της BMW απέδιδε 627 ίππους και 650 Nm ροπής, έχοντας να κινήσουν μόλις 1.138 κιλά! Τα 100 χλμ./ώρα από στάση ήταν υπόθεση 3,2 δλ., όμως το κυριότερο έγκειτο στο πόσο μακριά έστελναν τη βελόνα του κοντέρ. Η F1 μετρήθηκε στα 386,7 χλμ./ώρα, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός (βλέπε Ferrari F50 και Lamborghini Diablo) έφτανε μέχρι τα 320 χλμ./ώρα!
Ακόμα και η ίδια, η McLaren, δεν έχει τολμήσει να χρήσει κάποιο νεότερο μοντέλο της ως αντικαταστάτη. Και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα επηρέαζε ιδιαίτερα την αξία της F1. H οποία πλέον μετριέται σε εκατομμύρια. Πριν δυο μήνες, μια από τις μόλις 106 που κατασκευάστηκαν έπιασε την τιμή-ρεκόρ των 20,4 εκατ. δολαρίων (17,4 εκατ. ευρώ)! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως κάθε ανωριμότητα, αποτελεί ρίσκο με ενδεχόμενη τεράστια «χασούρα».
Ο κάτοχος μιας F1 προσέφερε θέαμα σε μια κλειστή στροφή, κατά τη διάρκεια του Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Ενός event που συγκεντρώνει δεκάδες ονειρικές κατασκευές, με συνολική αξία εκατομμυρίων. Ο οδηγός του βρετανικού supercar πάτησε τέρμα το γκάζι, γλιστρώντας σε αρκετά μεγάλη γωνία και γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με καπνό και μελωδίες. Ο χώρος είναι αρκετά στενός και ο κόσμος δεξιά-αριστερά, οπότε μιλάμε ξεκάθαρα για επικίνδυνη μανούβρα. Εκτός αυτού, βλέπουμε παρκαρισμένη μια Lamborghini Countach στα πλάγια. Οπότε βάζουμε με το μυαλό μας πόσο πανάκριβο θα ήταν το «μπαμ», σε περίπτωση που έφευγε η McLaren.