Quattro, XDrive ή 4MATIC είναι το καλύτερο; (+video)

Audi, BMW και Mercedes επιδίδονται επί δεκαετίες σε ανταλλαγές «πυρών». Αυτός ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του περιβόητου «γερμανικού λόμπι», όπου κάθε μοντέλο με premium βλέψεις από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή, συγκρίνεται με τα αντίστοιχα των τριών τους.

Κάθε εταιρία έχει τον προσανατολισμό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το κοινό της. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που Ίνγκολσταντ, Βαυαρία και Στουτγκάρδη τέμνονται. Τα συστήματα τετρακίνησης είναι ένα από αυτά. Η Audi βέβαια, θεωρείται συνώνυμο της κίνησης σε όλους τους τροχούς. Το όνομα «Quattro» τα λέει όλα. Και η Mercedes, παρότι ευρύτατα γνωστή για την κίνηση πίσω (τις τελευταίες δυο δεκαετίες και μπροστά, λόγω A-Class), διατηρεί μακρά παράδοση στα τετρακίνητα οχήματα, μέσω των θρυλικών G-Wagen και Unimog. Η «μύγα μες το γάλα» είναι η BMW, αν και τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι με το XDrive.

Τρεις διαφορετικές φιλοσοφίες, ίδιο πεδίο δράσης. Επίκαιρο, βάσει κλιματολογικών συνθηκών που βιώνουμε εδώ και δυο μέρες στη χώρα μας. Quattro, XDrive και 4MATIC τίθενται αντιμέτωπα στο χιόνι, με «όπλα» το Audi A6 και τις BMW Σειράς 5 – Mercedes E-Class προηγούμενης γενιάς. Οι δοκιμασίες περιλαμβάνουν κλασική κόντρα, slalom, skidpad, απότομη αλλαγή λωρίδας (τεστ αποφυγής ταράνδου, κοινώς) και στροφή σε ανηφόρα. Spoiler δεν θα κάνουμε, αλλά όταν μια εταιρία έχει σύστημα που αντιστοιχεί στον όρο «τετρακίνηση», ξεκινάει ως το ακλόνητο φαβορί σε τέτοιες περιπτώσεις…

Get it on Google Play Download on the App Store