Πόσα κουσούρια έχει ένα Tesla των 4.500 ευρώ;

Τα Tesla γενικά δεν έχουν την καλύτερη σχέση με την ποιότητα και την αξιοπιστία. Για την ακρίβεια, και βάσει των όσων αναφέρουν σχετικές έρευνες, παραμένουν «σκοτωμένα» με αυτές τις έννοιες. Οπότε όταν ακούς για αυτοκίνητο της εταιρίας με 4.500 ευρώ, δεν αναρωτιέσαι «αν» αλλά «πόσα» προβλήματα έχει.

Το Model S που βλέπουμε συμμετείχε σε δημοπρασία, όπου κυριολεκτικά κανείς δεν έπαιρνε το ρίσκο να «μπιντάρει». Στις 5.000 δολάρια (4.506 ευρώ) ήταν το ελάχιστο ποντάρισμα, κι ακόμα κι αυτό κανένας δεν το έδινε! Έπρεπε να εμφανιστεί ο Randy Shear του Auto Auctions Rebuilds, ενός καναλιού στο YouTube που ασχολείται με επισκευές «ευκαιριών» από αγορές μεταχειρισμένων, να πάρει τελικά το επίφοβο Tesla. Εμφανισιακά δεν έχει κάποιο ανθρωποδιώχτη, μια χαρά κρατιέται. Εκεί που αρχίζουν να μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά, είναι όταν ενημερώνεσαι για τα χιλιόμετρα που κουβαλάει: 262.431 μίλια, που αντιστοιχούν σε 422.341 χλμ. Πολλά για ηλεκτρικό, ακόμα περισσότερα για ηλεκτρικό που δεν έχει αλλάξει ακόμα μπαταρία.

Το εν λόγω P85 χρησιμοποιεί ακόμα την εργοστασιακή συστοιχία των 85 kWh, η οποία στα καλά της έδινε κοντά στα 430 χλμ. αυτονομία. Την ίδια ώρα η απόδοση άγγιζε τους 380 ίππους και τα 440 Nm, αλλά γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως τα νούμερα αναμενόμενα θα είναι πεσμένα μετά από 10 χρόνια, μα κυρίως 420+ χιλιάδες χλμ. Το θέμα είναι πόσα άλλα προβλήματα προκύπτουν. Με το που μπαίνει μέσα ο Shear, ας πούμε, εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζεται το κλειδί. Στη συνέχεια ακολουθεί άλλο, που ενημερώνει τον οδηγό ότι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να φορτίσει αν δεν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της Tesla! Το εμπρός πορτμπαγκάζ δεν ανοίγει, ούτε η ηλιοροφή αρχικά. Κάμερα οπισθοπορείας, φλας, οθόνη και cruise control πάντως, στις επάλξεις.

Εν τέλει, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη μπαταρία. Η απόδοσή της έχει πέσει σημαντικά, εξασφαλίζοντας πλέον αυτονομία που δεν ξεπερνά τα 319 χλμ. Κάτι που σημαίνει ότι αρκετά σύντομα, θα χρειαστούν περί τις 12.000 δολάρια (10.811 ευρώ) για να αντικατασταθεί. Σε γενικές γραμμές, όμως, το χιλιομετροφάγο Tesla διατηρείται σε απρόσμενα καλή κατάσταση.

Get it on Google Play Download on the App Store