Πόσα άλογα βγάζει το νέο Ford Ranger Raptor; (+video)

To Ranger Raptor μπήκε στη δεύτερη γενιά του, συνεχίζοντας στα σκληροτράχηλα μονοπάτια του προκατόχου με ακόμα περισσότερη δύναμη. Το πιο «βαρβάτο» Ford που έρχεται στην Ευρώπη, άλλαξε από πετρέλαιο σε βενζίνη και ακουμπά πλέον τα 300 άλογα. Σε μια χώρα, όμως, όχι απλά ξεπερνά αυτό το όριο, αλλά αγγίζει τους 400 ίππους!

Ενώ στα μέρη μας ο 3.0 V6 EcoBoost παράγει 292 ίππους και 491 Nm, στην Αυστραλία φτάνει τα 397 άλογα και τα 563 Nm ροπής! Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους ρύπους, καθώς στη χώρα των καγκουρό οι νόρμες είναι πολύ πιο ελαστικές από αυτές που στραγγαλίζουν τα αυτοκίνητα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αυτά, βέβαια, είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ford Αυστραλίας. Πόσα άλογα, όμως, έχει στη διάθεσή του ο οδηγός πραγματικά; Την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει άλλος, παρά το δυναμόμετρο.

Ο νέος «Ράπτορας» ανέβηκε στα ράουλα, με τις προσδοκίες στα ύψη. Τα νούμερα που εμφανίστηκαν στις οθόνες δεν τις επαλήθευσαν, καθώς η πραγματική ισχύς του 3.0λιτρου διτούρμπινου βενζινοκινητήρα μετρήθηκε αρκετά χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Το αυτοκίνητο δυναμομετρήθηκε με το σύστημα τετρακίνησης ρυθμισμένο στη δικίνητη ρύθμιση, για περιορισμό των απωλειών. Ακόμα κι έτσι, οι πίσω τροχοί παρέλαβαν 274 άλογα και σημείωσαν περίπου 30% απώλειες, σε σχέση με τους ονομαστικούς αριθμούς. Κανονικά οι απώλειες κυμαίνονται στο 20-25% για τα αυτόματα κιβώτια, οπότε είτε οι Αυστραλοί «φουσκώνουν» τα νούμερα του Raptor, είτε το συγκεκριμένο δεν ήταν απολύτως ετοιμοπόλεμο.

Τα ντίζελ, αντίθετα, εμφάνισαν πολύ καλύτερο πρόσωπο. Το 2.0λιτρο twinturbo τετρακύλινδρο ανακοινώνεται με 210 ίππους και το 3.0 V6 με 250 ίππους. Τι μας είπε το δυναμόμετρο; 170 άλογα για το μεν 2.0λιτρο, 212 για το δε V6 – ήτοι απώλειες 18% για το πρώτο και μόλις 14% για το δεύτερο.

Get it on Google Play Download on the App Store