Πόσα άλογα βγάζει η νέα Ford Mustang; (+video)

Η νέα Mustang κυκλοφορεί αρκετούς μήνες, όμως μέχρι σήμερα καμία δεν είχε πάρει θέση στο δυναμόμετρο. Μια λευκή 5.0 V8 GT Convertible παίρνει την παγκόσμια πρώτη, περιστρέφοντας τα ράουλα και καταγράφοντας τα πειστήρια από τη δυναμική του στροφάλου της.

Το «Μπλε Οβάλ» ανακοινώνει 487 ίππους και 562 Nm για τον ατμοσφαιρικό των 5.031 κ.εκ., που γίνονται 493 άλογα και 566 Nm με την προσθήκη της προαιρετικής σπορ εξάτμισης (με ενεργά κλαπέτα). Σχεδόν 500 άλογα, δηλαδή, για Mustang που δεν είναι Shelby! Με διαφορά η ισχυρότερη βασική V8 Mustang παραγωγής έως σήμερα, φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα της προηγούμενης GT350 (526 ίπποι). Το θέμα, ωστόσο, έγκειται στο πόσα από αυτά παράγονται στην πραγματικότητα. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, πόσα από αυτά καταλήγουν στους πίσω τροχούς και παράγουν έργο.

Η δυναμομέτρηση είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει σαφή και αναλυτική απάντηση, μετρώντας την ισχύ στο στρόφαλο και υπολογίζοντας τις απώλειες. Η κάμπριο ‘Stang δέθηκε στο δυναμόμετρο και άφησε τον V8 να δώσει ρυθμό στους τεράστιους κυλίνδρους κάτω από τους τροχούς. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ολοκαίνουργιο, αλλά έχει προλάβει να συμπληρώσει περίπου 1.600 χλμ. στο οδόμετρο. Ίσα που έχει στρωθεί, δηλαδή, με το μοτέρ να παραμένει αρκετά «σφιχτό». Λογικά έτσι δικαιολογείται η μεγάλη διαφορά από το επίσημο νούμερο, καθώς η καλύτερη προσπάθεια στο δυναμόμετρο κατέγραψε 408,75 ίππους στις 7.250 σ.α.λ. και 487 Nm στις 4.020 σ.α.λ. Στοιχεία που ναι μεν αφορούν τους τροχούς, αλλά ακόμα κι αν υπολογίσουμε ένα 10% απωλειών, οι 420 προσδοκώμενοι ίπποι απέχουν σχεδόν 70 άλογα από την εργοστασιακή αναφορά της ιπποδύναμης.

Get it on Google Play Download on the App Store