Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί. Όλοι το ξέρουμε, ελάχιστοι (ή έστω λίγοι) το τηρούμε. Γνωστό, μη εξαιρετέο και διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά όχι και αποκλειστικό. Πολλές χώρες στον κόσμο, και ειδικότερα στην Ευρώπη, καλούνται να αντιμετωπίζουν/συνετίζουν πότες οδηγούς. Ποιες υποχρεούνται να το κάνουν περισσότερο;
Την απάντηση δίνει η Roadpol, που συλλέγει στοιχεία από τις τροχαίες υπηρεσίες των χωρών της Ε.Ε. και συντονίζει κοινές δράσεις. Κάθε χρόνο γίνεται η «σούμα», βάσει καταγεγραμμένων παραβάσεων στη Γηραιά Ήπειρο, και προκύπτουν τα αποτελέσματα με τις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα μεθυσμένων οδηγών. Η δράση πραγματοποιήθηκε παραδοσιακά το καλοκαίρι, συγκεκριμένα τον Ιούνιο (άλλο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες), μήνα που χαρακτηρίζεται από αυξημένες συγκεντρώσεις, φεστιβάλ, εκδηλώσεις για το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των ετήσιων διακοπών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών. Στην πανευρωπαϊκή δράση της οδικής αστυνομίας συμμετείχαν 15 κράτη μέλη.
Σύμφωνα με τις αναφορές τους, ελέγχθηκαν περισσότεροι από 700.000 οδηγοί, αριθμός που είναι σημαντικά περισσότεροι από τους 495.000 οδηγούς που είχαν ελεγχθεί στην ίδια επιχείρηση πέρυσι. Από αυτούς, 12.132 οδηγοί ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ (1,71%), και 1.896 (0,27%) ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Για το αλκοόλ, η αύξηση του ποσοστού προσβολής ήταν σχεδόν 9% (έναντι 1,57% κατά μέσο όρο πέρυσι), ενώ για τα ναρκωτικά σημειώθηκε μείωση 28% (έναντι 0,38% πέρυσι).
Βάσει των αποτελεσμάτων, έως και 2.820 οδηγοί έμειναν χωρίς δίπλωμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια χώρα είχε το υψηλότερο ποσοστό παραβιάσεων λόγω διαφορετικών μεθόδων ανίχνευσης ουσιών, τα τελευταία επιχειρησιακά δεδομένα αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα. Η Κροατία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό παραβάσεων – 683 οδηγοί ήταν «υπό την επιρροή» από 17.670 ελεγχόμενους οδηγούς (3,87%), ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (3,55%) και τη Σερβία (2,78%). Στο θετικό άκρο βρέθηκαν η Λιθουανία (0,31%), η Σουηδία (0,35%) και η Σλοβακία (0,42%). Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι στη Γερμανία το ποσοστό των παραβάσεων για τα ναρκωτικά (1185 παραβάτες) έχει σχεδόν φτάσει το ποσοστό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (1385 παραβάτες).