Πάνω από τα μισά νέα αυτοκίνητα είναι SUV

Δεν ανακαλύπτουμε νέα ήπειρο όταν λέμε πως τα SUV κυριαρχούν στην αγορά. Μισή ματιά στους δρόμους αρκεί. Αλλά ζωγραφίζουν καλύτερα την εμπορική εικόνα της αγοράς οι αριθμοί, οι οποίοι έρχονται απλά και παραστατικά να πιστοποιήσουν την παντοκρατορία των crossover.

Τα στοιχεία πωλήσεων στην Ευρώπη για το 2023 δείχνουν πως τα SUV έφτασαν σε ένα ορόσημο, που όταν δημιουργούσε την κατηγορία το πρώτο Toyota RAV4 πριν από 30 χρόνια, φάνταζε άπιαστο. Τα crossover, λοιπόν, κατάφεραν για πρώτη φορά στα στατιστικά της Γηραιάς Ηπείρου να ξεπεράσουν το 50% της συνολικής αγοράς! Το 51% των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν πέρσι στους δρόμους της Ευρώπης, αφορούσαν SUV κάθε κατηγορίας. Εννοείται πως τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι εκπρόσωποι του B και C Segment, με ηγετική μορφή το Tesla Model Y. To ηλεκτρικό C-SUV σημείωσε εκπληκτική άνοδο 85% συγκριτικά με το 2022, βοηθώντας τις πωλήσεις όλων των «ψηλωμένων» μοντέλων να ανέβουν κατά 19% και να σπάσουν το φράγμα του 50%.

Αριθμητικά τα μικρά και μικρομεσαία SUVs έφτασαν τα 4,1 εκατομμύρια ταξινομήσεις το 2023 επί ευρωπαϊκού εδάφους, ωστόσο τα premium ήταν εκείνα που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη (και εντυπωσιακότερη) άνοδο, φτάνοντας στο +31% και τις 843.399 μονάδες. Οι συνολικές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη γενικά έφτασαν τα 10,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 14%. Πολύ καλά τα πήγαν τα ηλεκτρικά, με άνοδο 37% και σχεδόν 15% μερίδιο αγοράς. Για το 2024 οι προβλέψεις θέλουν το έτος να κλείνει στα 10,7 εκατ. νέα αυτοκίνητα, με το 20% εξ αυτών να αντιστοιχούν σε EVs και πάνω από 2 εκατ. ποσοτικά. Όσο για τα SUVs, ηλεκτρικά και μη; Ολοταχώς για το 55% και κοντά στα 6 εκατ. ταξινομήσεις!

Get it on Google Play Download on the App Store