Παγκόσμιο ρεκόρ από υποβρύχιο Land Cruiser (+video)

Τα Toyota, και γενικότερα τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, έχουν δεκαετίες τη φήμη των «αλεξίσφαιρων». Πλέον αποκτούν κυριολεκτικά και εκείνη των αδιάβροχων, χάρις σε ένα Land Cruiser που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ υποβρύχιας οδήγησης!

Η πολύ ιδιαίτερη επίδοση ανήκει σε ένα restomodded Land Cruiser FJ40 από την Αυστραλία, που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό. Το κλασικό off roader είναι μοντέλο του 1978 και μετά τη στροφή του στην ηλεκτροκίνηση, δεν αντιμετωπίζει την ευπάθεια των κινητήρων εσωτερικής καύσης στο νερό. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε θάλαμοι καύσης ούτε εισαγωγές να πλημμυρίσουν. Μονώνεις ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία καλά, βάζεις ο ίδιος αναπνευστήρα (αντί για το πατροπαράδοτο snorkel στο μοτέρ), τοποθετείς το λεβιέ του κιβωτίου στο «D» και πας για μακροβούτια.

Μια ομάδα Αυστραλών μηχανικών ετοίμασαν το EV Land Cruiser, προκειμένου να κάνουν μια υποβρύχια βόλτα στο λιμάνι του Darwin. Διαδρομή 7 χιλιομέτρων, την οποία το ηλεκτρικό Toyota κατάφερε να ολοκληρώσει υποβρυχίως και φτάνοντας σε βάθος μέχρι 30 μέτρων! Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το εγχείρημα ήταν μια είδους ρεβάνς, καθώς μια άλλη ομάδα είχε επιχειρήσει ανάλογο πέρασμα στις αρχές της δεκαετίας του 80, χρησιμοποιώντας ένα κανονικό Land Cruiser. Τότε είχαν τοποθετήσει αναπνευστήρα 60 μέτρων στον πετρελαιοκινητήρα, αλλά δεν είχαν καταφέρει να περάσουν τα 3 χιλιόμετρα πριν να πάρει νερό και σβήσει. Κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετώπισε το πορτοκαλί retrofitted ηλεκτρικό, καταφέρνοντας να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ υποβρύχιας οδήγησης.

Get it on Google Play Download on the App Store