Η τεχνολογία προσφέρει πολλά στα καινούργια αυτοκίνητα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα. Ένα από τα κυριότερα, είναι ότι κάνει τα οχήματα ευάλωτα στους κλέφτες. Πλέον δεν χρειάζεται να έχει ο κακοποιός λοστάρι, αντικλείδια και λοιπά σύνεργα. Με μια απλή συσκευή, ή ακόμα και εφαρμογή στο smartphone, μπορεί να ανοίξει την περιουσία μας, να τη βάλει μπροστά και να φύγει.
Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί. Το keyless entry, δηλαδή, που υπό κανονικές συνθήκες μάς λύνει τα χέρια, ξεκλειδώνοντας το αυτοκίνητο χωρίς να πατάμε κουμπιά στο κλειδί ή την κάρτα και διευκολύνοντάς μας, όταν είμαστε φορτωμένοι με ψώνια. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν διευκολύνει μόνο εμάς, αλλά και τους κλέφτες. Οι χάκερ μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να εντοπίσουν το σήμα που εκπέμπει ο δίαυλος κλειδιού-αυτοκινήτου, να το κλωνοποιήσουν, και μια ωραία πρωία να ανοίξουν το αυτοκίνητο σαν κύριοι, να μπουν μέσα και να μας προκαλέσουν εγκεφαλικό. Η διαδικασία είναι τόσο εύκολη, που ο κλέφτης μπορεί πολύ απλά να περάσει δίπλα μας ή να πάει δίπλα στο όχημα ενώ είμαστε εντός, να περιμένει μέχρι το κακόβουλο λογισμικό να αποκωδικοποιήσει τις συχνότητες, να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις, να αποχωρήσει και αργότερα να επιστρέψει για τα δέοντα.
Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις (όπως όταν το αυτοκίνητο είναι στο γκαράζ και το κλειδί στο σπίτι, γιατί πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς) απαιτούνται δυο άτομα: ο ένας δίπλα στο αυτοκίνητο να στέλνει τα σήματα σε έναν άλλο, ο οποίος μέσω laptop και του ανάλογου προγράμματος βρίσκει τα μονοπάτια των αλγορίθμων προς το εσωτερικό του καμαριού μας. Είναι χαρακτηριστικό, μα απείρως πιο ανησυχητικό, ότι σε 698 μοντέλα που έχει δοκιμάσει ο ADAC από το 2016 μέχρι σήμερα, μόλις το 9% έχουν καταφέρει να αποκρούσουν τις προσπάθειες κλοπής! Από τις 698 δοκιμές, δηλαδή, ούτε οι 69 δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Οι συμβουλές του ADAC;
Πρώτη και κυριότερη, να μην επιλέγουμε το εν λόγω χαρακτηριστικό από τη λίστα του εξοπλισμού. Αν αγοράσαμε μεταχειρισμένο και το είχε ήδη, ή το μοντέλο που μας ενδιαφέρει έχει στάνταρ keyless entry, μπορούμε να ζητήσουμε από την αντιπροσωπεία την απενεργοποίησή του. Εάν αυτό δεν γίνεται (ή δεν συμφέρει οικονομικά, γιατί μπορεί να ζητήσουν όσα τους λείπουν), τη λύση έρχεται να δώσει το αλουμινόχαρτο. Τυλίγουμε το κλειδί με το συγκεκριμένο υλικό και αυτομάτως, το απομονώνουμε από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις των επιτήδειων. Διαφορετικά, αν μας ενοχλεί η αισθητική του, εξοπλιστείτε με ειδικές τσάντες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ονομάζονται «Faraday», αποτελούμενες καμουφλαρισμένες από το ίδιο υλικό και προστατεύοντας τα αντικείμενα στο εσωτερικό τους.