Ολοκαίνουργιο Tesla έμεινε από φρένα στο Nurburgring (+video)

Μια από τις χειρότερες -ενδεχομένως η χείριστη- καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένας οδηγός, είναι να πατήσει το πεντάλ του φρένου και το αυτοκίνητο να μην επιβραδύνει. Όσο περισσότερα τα χιλιόμετρα και δύσκολη η διαδρομή, τόσο μεγαλύτερος ο τρόμος. Πώς είναι να σου τυχαίνει κάτι τέτοιο στην πιο επικίνδυνη πίστα του κόσμου, γύρω στα 200 χλμ./ώρα; Ο Misha Charoudin έχει το «ρεπορτάζ».

Ο Charoudin είναι γνώστης της «Πράσινης Κόλασης», όπως αποδεικνύουν τα video του όπου πηγαίνει «τέζα» στο Nordschleiffe με οτιδήποτε οδηγεί. Ένας από τους καθ’ ύλην αρμοδίους κοινώς, για να δοκιμάσει το νέο Model 3 Performance στα 20,8 χλμ. του ‘Ring. Ο ιδιοκτήτης του κορυφαίου Model 3 το εμπιστεύτηκε στον YouTuber, παίρνοντας θέση στο κάθισμα του συνοδηγού προκειμένου να απολαύσει έναν γύρο στα όρια. Λογάριαζε, όπως και ο Charoudin, όμως χωρίς τα φρένα. To Model 3 Performance αποδίδει 460 ίππους στην Ευρώπη και 517 άλογα στην Αμερική, μαζί με 741 Nm. Το γράφημα στην οθόνη του infotainment στην αρχή του γύρου ωστόσο, δείχνει 393 kW – όπερ εστί 535 ίππους. Άρα 75 άλογα παραπάνω από όσο θα έπρεπε να παράγουν οι δυο ηλεκτροκινητήρες εδώ, αλλά και σχεδόν 20 πάνω από τα αμερικανικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα πολύ δυνατό αυτοκίνητο. Και βαρύ.

Το Model 3 Performance κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 2,9 δλ. και φτάνει τα 262 χλμ./ώρα τελικής, αλλά καλείται και να επιβραδύνει από τέτοια επίπεδα. Η μπαταρία των 82 kWh συγκαταλέγεται στους κύριους λόγους που η ζυγαριά αγγίζει τους 2 τόνους, οπότε καταλαβαίνουμε πως τα φρένα έχουν πολύ δύσκολο έργο. Ειδικά μέσα στο Nurburgring. Όπως θα παρακολουθήσουμε, γύρω στα 2μιση λεπτά μετά την έναρξη του γύρου ο Charoudin αναφέρει μήνυμα για υψηλή θερμοκρασία φρένων. Περίπου μισό λεπτό αργότερα, έρχεται η τρομάρα: σε ένα φρενάρισμα από τα 200 χλμ./ώρα, και με άλλα αυτοκίνητα μπροστά, η επιβράδυνση του Model 3 δεν συμβαδίζει με το πάτημα του πεντάλ. Το τιμόνι «παίζει», το φρενάρισμα «χάνει» και εν τέλει ο οδηγός καταφέρνει να πάρει τη στροφή, βλέποντας στο μεσαίο καθρέπτη καπνούς από τα φρένα!

Το αυτοκίνητο ολοκλήρωσε τελικά τον γύρο, στα 9μιση λεπτά, ωστόσο τα κατάφερε μετρώντας «πληγές». Πέρα από τα φρένα, οι ενδείξεις έφτασαν να καταγράφουν θερμοκρασία ως 121 βαθμούς Κελσίου στον εμπρός ηλεκτροκινητήρα και ως 58,5 βαθμούς στη μπαταρία, ενώ ξεκίνησε με 26,3 βαθμούς! Η δραματική (και αναμενόμενη) αύξηση στη θερμοκρασία επέφερε αντίστοιχη πτώση στην απόδοση, καθώς από τους 535 ίππους έπεσε στους 257 (189 kW) στο τέλος του γύρου!

Get it on Google Play Download on the App Store