Οι Κινέζοι ρίχνουν λέιζερ στους οδηγούς για να τους ξυπνάνε!

Όσοι παρακολουθούν μπάσκετ ή/και ποδόσφαιρο, είναι εξοικειωμένοι με την τραγικότητα των λέιζερ. Η γελοία τακτική που χρησιμοποιείται από τους ανεγκέφαλους της κερκίδας προκειμένου να δυσκολεύουν τους παίχτες, αλλά τελικά καταλήγουν να αναγκάζουν τους υπεύθυνους των ομάδων σε ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα και να διακόπτουν τα παιχνίδια (στο μπάσκετ κυρίως, όπου επαναλαμβάνεται η βολή). Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, όμως, κάτι παρόμοιο κάνουν οι Κινέζοι στους οδηγούς που κινούνται σε εθνική οδό!

Το πολύ ιδιαίτερο μέτρο ασφαλείας (;) εφαρμόζεται πιλοτικά σε συγκεκριμένους αυτοκινητόδρομους της κινεζικής επικράτειας, με τα φαντασμαγορικά πλάνα να μας έρχονται από τον Qindao στη επαρχία Γιντσουάν, όπου ο οδικός ουρανός τη νύχτα μετατρέπεται σε… «rave party»! Οι σκαλωσιές που φιλοξενούν τις πινακίδες διαθέτουν συστοιχίες από ειδικά σχεδιασμένους προβολείς, που εκπέμπουν ζωηρά χρώματα στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου. Εννοείται ότι δεν σημαδεύουν μέσα στα μάτια τους οδηγούς, ούτε χτυπάνε το οδόστρωμα. Οι προβολείς είναι στραμμένοι σε συγκεκριμένη γωνία (που δεν αναφέρεται) προς τον ουρανό, δημιουργώντας ένα εφέ που θυμίζει Βόρειο Σέλας. Όχι ακριβώς, αλλά αυτή είναι η πρόθεση. Ποιος είναι ο σκοπός, τώρα.

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες και συγκοινωνιολόγους, το ερέθισμα του οπτικού νεύρου με έντονες χρωματικά ριπές αυξάνει το επίπεδο επαγρύπνησης. Της περιφερειακής όρασης συγκεκριμένα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την ορατότητα. Ζητούμενο μέσα από αυτή την ιδιόρρυθμη εφαρμογή, είναι η καταπολέμηση της υπνηλίας. Οι δέσμες κρατάνε σε εγρήγορση τον οδηγό, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να κοιμηθεί στο τιμόνι. Σαν να του «παίζει» τα φώτα ο απέναντι, δηλαδή, αλλά χωρίς να τον τυφλώνει. Με αυτό τον τρόπο διεγείρονται οι αισθήσεις στις δύσκολες βραδινές ώρες, όπου η απουσία φωτός αυξάνει δραματικά την εκδήλωση υπνηλίας, ιδίως όταν βγαίνει η κούραση της ημέρας.

Όπως μπορούμε να δούμε η ποικιλία των χρωμάτων πηγάζει από τις αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, μαζί με τις παραλλαγές τους. Θα δούμε ροζ, γαλάζιο, λαχανί και μωβ δηλαδή, σε μοτίβα που εναλλάσσονται είτε ένα-ένα, είτε όλα μαζί (σαν ουράνιο τόξο).

 

Get it on Google Play Download on the App Store