Ντίλερ πούλησε Toyota Supra χωρίς καταλύτη!

Γυρισμένα κοντέρ, «ατρακάριστα» σασί, ξαναβαμμένα αμαξώματα στην καλύτερη, προκαταβολές για αυτοκίνητα που δεν υπάρχουν στη χειρότερη. Το μενού των απατεωνιών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι πλουσιοπάροχο, ωστόσο το «πιάτο» με το οποίο συνόδευσε μια Toyota Supra MK5 ένας ντίλερ στην Αμερική, η αλήθεια είναι πως δεν το είχαμε ξανακούσει.

Ένας έμπορος στο Σαν Ντιέγκο είχε στο απόθεμά του μια λευκή Supra 5ης γενιάς, με τιμή πώλησης τις 57.000 δολάρια (51.777 ευρώ). Αρκετά υψηλή τιμή για μεταχειρισμένη Supra σημερινής εσοδείας, αλλά είχε ένα σχετικό άλλοθι λόγω πολλών έξτρα. Ο Hector Munoz σαγηνεύτηκε τόσο από την εμφάνιση και τον εξοπλισμό της Γιαπωνέζας, παίρνοντας την απόφαση να επισκεφθεί την επίμαχη αντιπροσωπεία. Ο πωλητής δεν αρνήθηκε το test drive (που θα συνιστούσε «καμπανάκι»), αλλά κατά τη διάρκεια αυτού η εξάτμιση ακουγόταν περίεργα. Από τη στιγμή που είναι εργοστασιακή, ο Munoz αναρωτήθηκε το γιατί. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι «έτσι ακούγεται, είναι σπορ», και για πολύ κακή του τύχη (που δεν είναι τύχη, αλλά λίγο αφέλεια) το πίστεψε.

Αφού τελικά πείστηκε από το ποιόν της Supra και του ντίλερ, κατέθεσε μονομιάς το ποσό αγοράς. Πενήντα επτά χιλιάδες δολάρια «ντούκου», για να πάρει το sportscar των ονείρων του και να πάει σπίτι του. Με το που έφυγε από το μαγαζί όμως, άναψε το check engine. Γύρισε, ρώτησε τον πωλητή, εκείνος του απάντησε ότι απλά «τσάφαραν» τα ηλεκτρονικά και θα σβήσει μόνο του, ο Munoz τον ξανα-πίστεψε και έφυγε. Με την πάροδο των ημερών, όμως, το check engine δεν έφευγε από το καντράν, ενώ παράλληλα ο θόρυβος από την εξάτμιση γινόταν εντονότερος. Ο Munoz έκανε κάτι που θεμελιωδώς, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνεται ΠΡΙΝ αγοράσεις αυτοκίνητο: πήγε σε μηχανικό. Και εκεί του ήρθε ο «νταμπλάς».

Καταρχάς η Supra είναι τρακαρισμένη και ξαναβαμμένη, την ώρα που πωλήθηκε ως ατρακάριστη. Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια. Το κυριότερο, ωστόσο, αφορά την πηγή του θορύβου από την εξάτμιση. Το σύστημα εξαγωγής δεν έχει καταλύτη (λογικά τον κλέψανε και η μάντρα δεν μπήκε στον κόπο να βάλει άλλον), κάτι που σημαίνει ότι δεν βγάζει κάρτα καυσαερίων. Με άλλα λόγια, είναι παράνομο να κυκλοφορεί στο δρόμο! Εξίσου παράνομη είναι και η πώληση τέτοιων αυτοκινήτων, οπότε το λόγο πλέον έχουν οι δικηγόροι και τα δικαστήρια, αφού ο εξαπατημένος αγοραστής κατέθεσε μήνυση ενάντια στο ντίλερ.

Get it on Google Play Download on the App Store