Οι νεότεροι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζουν καν πώς είναι η οδήγηση, δίχως την παραμικρή συνδρομή ηλεκτρονικού βοηθήματος. Οι αλγόριθμοι και τα λογισμικά υπεισέρχονται πλέον σε μεγάλο μέρος της τέχνης του βολάν, είτε για τον έλεγχο της ισχύος, είτε για τις αλλαγές σχέσεων, τη ρύθμιση της ανάρτησης, τη συμπεριφορά στις στροφές και ούτω καθεξής.
Τα προγράμματα λειτουργίας, τα launch control, τα επικουρικά συστήματα και όλα τα συναφή τεχνολογικά τιμαλφή συνθέτουν έναν ηλεκτρονικό «στρατό» στο πλευρό του οδηγού, ο οποίος όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να παραπονεθεί για έλλειψη ελευθεριών. Ή, για να το θέσουμε ορθότερα, υπερβολική υποβοήθηση. Η παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών όντως, σε ορισμένες εφαρμογές, παραείναι έντονη και μπορεί να «φιμώσει» τις ορέξεις του ανθρώπου πίσω από το τιμόνι. Κατά γενική ομολογία, όμως, η τεχνολογία βοηθάει. Σε αυτή την άτυπη κόντρα ανθρώπου-μηχανής, ωστόσο, γίνεται να επικρατήσει το είδος μας;
Το Driven Media αποφάσισε να το εξακριβώσει, παίρνοντας μια Ferrari 488 Pista και μετρώντας τη στο 400άρι. Το ιταλικό υπεραυτοκίνητο διαθέτει ένα από τα καλύτερα launch controls της κατηγορίας, αξιοποιώντας στο έπακρο τους 720 ίππους και τα 770 Nm του 3.9 V8 twinturbo. Ο οδηγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να το ενεργοποιήσει, να πατήσει με το αριστερό το φρένο και τέρμα το γκάζι με το δεξί. Το launch control ρεγουλάρει τις στροφές του κινητήρα στο βέλτιστο επίπεδο, υπολογίζει ακριβώς πόση ισχύ χρειάζεται κάθε τροχός και εκκινεί με ελάχιστο έως καθόλου σπινάρισμα, εκτοξεύοντας την Ιταλίδα στην ευθεία. Καλύτερος χρόνος με ηλεκτρονική βοήθεια; Στα 11,15 δλ. για το 0-400 μέτρα.
Χωρίς το εν λόγω σύστημα, ο μόνος που μπορεί να ρυθμίσει κατάλληλα την παροχή της δύναμης είναι το δεξί πόδι. Η πρώτη προσπάθεια με αυτή τη μέθοδο έφερε απρόσμενα κοντά άνθρωπο και ηλεκτρονικά, καθώς η 488 Pista ολοκλήρωσε το 400άρι σε 11,18 δλ. Με λίγη προσπάθεια, δε, ο οδηγός καταφέρνει μια μεγάλη νίκη για τον ανθρώπινο παράγοντα, σημειώνοντας 10,99 δλ.! Βέβαια έπαιξε ρόλο το ότι είχαν ζεσταθεί τα ελαστικά, η άσφαλτος στρωνόταν με γόμα έπειτα από κάθε προσπάθεια και μειωνόταν το φορτίο καυσίμου, αλλά η νίκη είναι νίκη.