Λαμπερό 25χρονο Honda Prelude μοστράρει το VTEC

Η Honda ανακοίνωσε την επιστροφή του Prelude, ξεσκονίζοντας τις μνήμες όλων από τις 3 προηγούμενες γενιές του επαναστατικού κουπέ. Ένα ξεσκόνισμα που επέφερε το ανάλογο ψάξιμο στα μεταχειρισμένα, για ένα ωραίο window shopping εν όψει Χριστουγέννων, όπου εντοπίσαμε ένα «αστέρι» MK5 στην Ελβετία.

Η τελευταία γενιά του ιαπωνικού κουπέ παρουσιάστηκε το 1996 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2001, ξεχωρίζοντας για την ιδιαίτερη εμφάνιση και την εκ διαμέτρου αντίθετη μορφή εμπρός-πίσω μέρους. Μικρά παραλληλόγραμμα φανάρια από τη μία, σχεδόν κάθετα τοποθετημένα, μακρόστενα στην άλλη. Ένα χαρακτηριστικό που κάνει ακόμα σήμερα το «Πρελούδιο» να τραβάει τα βλέμματα, ιδίως όταν πίσω έχει το σηματάκι-συνώνυμο των Honda: το VTEC. Ο 2.2 λτ. τετρακύλινδρος χρησιμοποιούσε το φημισμένο σύστημα μεταβλητού βυθίσματος των βαλβίδων, αλλά σε πιο ήμερη μορφή από τα Civic VTi και Type R.

VTi λεγόταν και η κορυφαία έκδοση του Prelude, τουλάχιστον για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η απόδοση έφτανε τα 185 άλογα στις 7.000 σ.α.λ. και τα 206 Nm στις 5.300 σ.α.λ., προφέροντας μια επιτάχυνση 7,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και τελική 228 χλμ./ώρα. Στην Ιαπωνία το ίδιο μοτέρ, με τις ανάλογες περιποιήσεις από τη Honda, έφτανε σε σημείο να αγγίζει τα 220 άλογα στις εκδόσεις Type S και SiR S-spec. Ελάχιστες πέρασαν τα σύνορα, όμως, οπότε το VTi 4WS είναι το κορυφαίο που μπορούμε να βρούμε στη Γηραιά Ήπειρο.

Ίσως το καλύτερο του είδους υπάρχει στην πρωτεύουσα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, εξοπλισμένο με το σύστημα τετραδιεύθυνσης που έκανε ιστορική τη χροιά του ονόματος «Prelude», και με μόλις 16.500 χλμ. από το 1998. Ανάλογη της χώρας και η τιμή, που ορίζεται στις 22.500 ελβετικά φράγκα (23.258 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store