«Καρφωτές» οι πωλήσεις των χειροκίνητων κιβωτίων

Δεν είναι, δα, κανένα μυστικό ότι το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων οδεύει γοργά και σταθερά προς τα «σκραπ» της Ιστορίας. Τα παραδοσιακά αυτόματα με μετατροπέα ροπής, αλλά κυρίως τα διπλού συμπλέκτη έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απόδοσης, που ο συντονισμός των άκρων για την αλλαγή σχέσης θεωρείται σχεδόν απαρχαιωμένο έθιμο για τους ρομαντικούς της αυτοκίνησης. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα οδηγοί πρόθυμοι να περνούν μόνοι τους από ταχύτητα σε ταχύτητα. Κάτι που αποτυπώνεται στις πωλήσεις, δίνοντας μεγαλύτερο δάνειο ζωής στη μηχανική μετάδοση.

Προς μεγάλη έκπληξη ολόκληρης της αγοράς, το χειροκίνητο κιβώτιο παίρνει τα πάνω του σε μια χώρα όπου παραδοσιακά δεν  «φτουράει». Οι Αμερικανοί όλο και περισσότερο συστήνονται με τις αρετές του ποδοκίνητου συμπλέκτη, αυξάνοντας το ποσοστό των μη αυτόματων νέων μοντέλων σε 1,7% για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου. Προφανώς δεν μιλάμε για τεράστιο ποσοστό όταν πάνω από τα 98% αφορά αυτόματες μεταδόσεις, αλλά πρόκειται για άνοδο σε σχέση με το περσινό 8μηνο. Τότε το ποσοστό των χειροκίνητων ταξινομήσεων στις Η.Π.Α. δεν υπερέβαινε το 0,9%, συνεπώς παρατηρούμε την -έστω μικρή- αλλαγή στις τάσεις των καταναλωτών.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στη ζήτηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ανακατεύουν το λεβιέ, καθώς από το 2,9% του 2022 φέτος ξεπερνούν το 3,1%. Μια πορεία διαρκώς ανοδική, ανεβαίνοντας από το 2,4% του 2020 στο 2,8% του 2021, από εκεί στο 2,9% και φέτος πάνω από το 3,0%. Οι λόγοι μάλιστα που στρέφουν το αμερικανικό κοινό δεν είναι οι κλασικοί αγοραστικοί, τουτέστιν η χαμηλότερη τιμή. Σύμφωνα με ερωτηματολόγιο του Edmunds.com, η νοσταλγία είναι αυτή που φέρνει το μηχανικό κιβώτιο και πάλι στο προσκήνιο. Οι γονείς από τη μεριά τους βλέπουν ένα εξαιρετικό αποτρεπτικό μέσο, καθότι επιλέγουν χειροκίνητα αυτοκίνητα για τα παιδιά τους λόγω της ανάγκης συμμετοχικότητας του οδηγού, που αποτρέπει την αποστολή μηνυμάτων κατά την οδήγηση.

neoi xeirokinito kivwtio

Πρώτα σε πωλήσεις είναι -αναμενόμενα- σπορ τετράτροχα, όπως τα Honda Civic Type R (φυσιολογικό, καθώς μόνο σε χειροκίνητο βγαίνει), Subaru WRX (εδώ υπάρχει η εναλλακτική του CVT) και Ford Mustang (10άρι αυτόματο). Έκπληξη προκαλεί η παρουσία του Jeep Wrangler στις πρώτες θέσεις, ενώ ντίλερ αναφέρουν πως χειροκίνητα VW Golf R φεύγουν μέσα σε 2 μέρες από τις αντιπροσωπείες.

Get it on Google Play Download on the App Store