Από πέρσι έως σήμερα, και ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε, οι λέξεις με πρόθεμα «τηλε» αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Τηλεργασία, τηλεδιάσκεψη, τηλεκπαίδευση και πάει λέγοντας, στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως φανερώνει έρευνα από την Αμερική, πέρα από τα κοινωνικά αντανακλαστικά η τηλεργασία «μουδιάζει» και τα πραγματικά, ιδιαίτερα πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με τη μελέτη του Root Insurance, εφαρμογές όπως τα Zoom, Microsoft Teams και Google Meet αδρανοποιούν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και αυξάνουν την απόσπαση προσοχής. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και ο σχετικός όρος: «Zoom Zombies». Σύμφωνα με τον David Timm, ιδρυτή και CEO της εν λόγω ασφαλιστικής, περνάμε τόση ώρα σε εικονικό περιβάλλον σήμερα, ώστε καταλήγουμε να μην λειτουργούμε στο πραγματικό.
«Ο κορωνοϊός άλλαξε ριζικά το πώς αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας, αλλά και με το αυτοκίνητο. Η ολοένα μεγαλύτερη παραμονή του ανθρώπου μπροστά από μια οθόνη, πέραν της εξάρτησης από την τεχνολογία, επιφέρει αλλοίωση της αντίληψης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Πολλοί μεταφέρουν αυτή την αφηρημένη συμπεριφορά στο αυτοκίνητο. Νομίζουν πως βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη και αφήνουν το λογισμό να τρέχει, ενόσω το όχημα κινείται κανονικά και απαιτεί το 100% της εγρήγορσης!». Ο Timm, δηλαδή, μας λέει πως όπως μπορεί να βρισκόμαστε σε μια τηλεδιάσκεψη και το μυαλό να «ταξιδεύει» όσο μιλάνε οι άλλοι, το ίδιο ακριβώς κάνουμε και πίσω από το τιμόνι. Με τη διαφορά ότι εδώ η αφηρημάδα δεν κοστίζει ένα «μπορείτε να επαναλάβετε;» ή μια παρατήρηση, αλλά ζωές.
Εκτός της έλλειψης προσοχής, στις Η.Π.Α. παρατηρείται και μια αύξηση 6% στο τσεκάρισμα τηλεφώνων για SMS ή e-mails σε σχέση με πέρσι. Μιλώντας για το 2020, 42.060 Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα. Αύξηση 8% συγκριτικά με το 2019, παρόλο που η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 13,2 % λόγω καραντίνας. Εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην απόσπαση προσοχής από το δρόμο, με την υπερβολική ταχύτητα (ελέω άδειων δρόμων) να ακολουθεί.