Η Κίνα κρατάει μόνη της την ηλεκτροκίνηση

Το κλίμα για τα ηλεκτρικά έχει αλλάξει άρδην στις περισσότερες αγορές του κόσμου. Σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο, η ηλεκτροκίνηση καταφέρνει να σημειώνει θετικό πρόσημο στις πωλήσεις. Και θα πρέπει να ευχαριστεί την Κίνα για αυτό, η οποία πρακτικά μόνη της κρατάει ψηλά την EV (και PHEV) σημαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταξινομήσεων για το μήνα Σεπτέμβριο, διατέθηκαν στην υφήλιο 1,7 εκατ. ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα. Αριθμός πρωτοφανής σε μηνιαία κλίμακα, που ταυτόχρονα θέτει και ρεκόρ όλων των εποχών (μαζί με ένα ενθαρρυντικότατο +30,5% σε σχέση με πέρσι). Από αυτά τα 1,7 εκατομμύρια, τα 1,1 εκατ. κυκλοφόρησαν στην Κίνα! Η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο απορρόφησε πάνω από το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων εξηλεκτρισμένων, ή οχημάτων νέας τεχνολογίας (όπως λέγοντα τα ηλεκτρικά και τα PHEV), εκτινάσσοντας το ποσοστό της στο +47,9% συγκριτικά με τον περσινό Σεπτέμβρη.

Για να έχουμε μια εικόνα του πόσο ζωτική είναι η κινεζική αγορά στην EV και PHEV πορεία, αρκεί να αναφέρουμε πως στη Νότιο Αμερική ταξινομήθηκαν λίγο πάνω από 150.000 ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, ενώ στην Ευρώπη με το ζόρι άγγιξαν τις 300.000. Αισιόδοξο (ή απαισιόδοξο, για τους λάτρεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης) δείγμα ότι στη μεν Αμερική οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 4,3%, ενώ παρόμοια βελτίωση σημείωσαν στη Γηραιά Ήπειρο (+4,2%). Τη μεγαλύτερη αύξηση στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού έγραψε η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, ανεβαίνοντας κατά 24% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Συνολικά μέχρι τώρα στη χρονιά, και εν (πάρα) πολλοίς χάρη στη δυναμική της Κίνας, οι παγκόσμιες πωλήσεις EV και PHEV αριθμούν 11,5 εκατομμύρια (+22%). Από αυτά τα 11,5 εκατ., η Κίνα παίρνει τα εύσημα για τα 7,2 εκατ.! Και πάλι, πάνω από το 60% της παγκόσμιας ζήτησης για εξηλεκτρισμένα οχήματα.

Get it on Google Play Download on the App Store