H πιο οικονομική Porsche Cayenne με 1.9 TDI κινητήρα!

Η πρώτη γενιά Cayenne αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για είσοδο στον κόσμο της Porsche, αλλά και εκείνον των premium SUV. Οι τιμές στα μεταχειρισμένα είναι πέρα για πέρα καλές, φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις στο χαρακτηρισμό «ευκαιρία». Το θέμα με την Cayenne, αλλά και γενικότερα αυτοκίνητα τέτοιας κλίμακας, δεν είναι τόσο η αγορά, όσο η χρήση τους. Εδώ έρχεται να λύσει τα πάντα ο 1.9 TDI.

Η επιλογή πετρελαιοκινητήρα ήταν ο 3.0 V6 TDI των 240 ίππων, ωστόσο δεν την επέλεξαν ιδιαίτερα οι αγοραστές. Συνεπώς είναι αρκετά δύσκολο να την εντοπίσεις σε αγγελία, μένοντας να διαλέγεις μεταξύ του 3.0 V6 βενζινοκινητήρα και των V8 εκδόσεων. Όλες τους, όμως, ρουφάνε σαν τρελές βενζίνη. Μια λύση είναι η αγορά του αυτοκινήτου και η αλλαγή μοτέρ, κάτι ωστόσο που κοστίζει. Εκτός κι αν το έχει κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Μια τέτοια μοναδική περίπτωση συνιστά η Cayenne 1.9 TDI που βλέπουμε.

Ο κάτοχός της απηύδησε από τις συνεχείς επισκέψεις στο βενζινάδικο, καθώς από το εργοστάσιο το αυτοκίνητο φόραγε τον ατμοσφαιρικό 4.5 V8. Καλοί οι 340 ίπποι και τα 420 Nm ροπής, αλλά πολύ «φαγανά». Μέσες τιμές κατανάλωσης στα 20 λίτρα/100 χλμ. ήταν καθημερινό φαινόμενο, καθιστώντας ασύμφορη τη χρήση της Cayenne ως πρώτου αυτοκινήτου. Αντί να την αλλάξει, όμως, επέλεξε να δημιουργήσει κάτι σπέσιαλ. Πήρε τον τετρακύλινδρο ντίζελ από κάποιο VW, στην έκδοση με τους 150 ίππους, τον συνδύασε με το 6άρι χειροκίνητο από ένα Touareg 2.5 TDI ΜΚ1 (κυκλοφορούσε σε επιλεγμένες αγορές), ενώ παράλληλα κατάφερε να διατηρήσει το εργοστασιακό σύστημα τετρακίνησης. Το αποτέλεσμα είναι μια Cayenne που, σύμφωνα με τον ίδιο, καίει 10-10,5 λίτρα/100 χλμ. στην πόλη και κάτω από τα 9 εκτός αυτής!

Το αυτοκίνητο έχει κάνει συνολικά 222.000 χλμ., όμως μετά την αλλαγή κινητήρα δεν ξεπερνά τις 3.000 χλμ. Ταυτόχρονα διαθέτει καινούργιο σύστημα πολυμέσων, με οθόνη αφής και λειτουργία Android Auto. Η τιμή, λοιπόν, για αυτή την πρώην Cayenne S/νυν TDI του 2004 ορίζεται στις 7.225 ευρώ. Όποιος ενδιαφέρεται πάντως, ας έχει υπόψη πως το αυτοκίνητο βρίσκεται στην Ουκρανία.

Get it on Google Play Download on the App Store