Γερό πρόστιμο για οδήγηση με μπουφάν!

Η οδήγηση για να γίνεται με ασφάλεια, πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες και νόμοι, όπως είναι η χρήση της ζώνης. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί οδηγοί που αρνούνται να τη φορέσουν και σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να μη χτυπάει ο σχετικός βομβητής.

Ωστόσο, όταν ο οδηγός βάζει τη ζώνη ασφαλείας, θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένη, αλλά και να μη φοράει παχύ φουσκωτό μπουφάν ή χοντρό παλτό. Οι λόγοι είναι ότι περιορίζεται η ευελιξία στο τιμόνι και η ζώνη δεν εφαρμόζει σωστά στο σώμα. Γεγονός που έχει αποδειχτεί σε σχετικό τεστ που είχε κάνει παλαιότερα η γερμανική ADAC (βλ. παρακάτω).

Όταν ο επιβάτης φοράει ένα παχύ τζάκετ για παράδειγμα, η ζώνη δεν εφάπτεται καλά στο σώμα και δημιουργείται κενό. Έτσι δεν πιάνει καλά τον κορμό για να τον συγκρατήσει όπως πρέπει. Το αποτέλεσμα του τεστ έδειξε ότι ο εγκάρσιος ιμάντας της ζώνης ασφαλείας σφίγγει έντονα την κοιλιά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στα έντερα, το συκώτι, τη σπλήνα, ή να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία.

Για να προστατευτούν οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου από τέτοιες καταστάσεις, μια χώρα της Ε.Ε. απαγορεύει την οδήγηση με μπουφάν. Πρόκειται για την Ισπανία, όπου επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ. Εάν τυχόν ταξιδέψετε προς τα εκεί, καλό είναι να το έχετε κατά νου, πριν βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως χώρας και ισχύοντα Κ.Ο.Κ., το μπουφάν πρέπει να αφαιρείται στην οδήγηση, αν όχι αμέσως, λίγο μετά αφού έχει ζεσταθεί η καμπίνα. Άλλωστε η πολύ ζέστη προκαλεί έως και υπνηλία, ειδικά όταν συνοδεύεται και από κούραση.

Get it on Google Play Download on the App Store