Τα σύγχρονα αυτοκίνητα βρίθουν συστημάτων ασφαλείας. Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, διατήρηση αυτής, αναγνώριση κόπωσης, αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, αναγνώριση οπίσθιας κυκλοφορίας και πολλά ακόμα, βρίσκονται στην υπηρεσία και την προστασία των οδηγών. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει έλεγχος για τη μάστιγα των δρόμων: την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η ιδέα για ανάπτυξη συστημάτων του είδους κυκλοφορεί έντονα τα τελευταία χρόνια (και εφαρμόζεται, ιδίως σε φορτηγά), κυρίως μέσω της εξέτασης των επιπέδων οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού. Το σκεπτικό θέλει το αυτοκίνητο να περιορίζει αυτόματα την ταχύτητά του σε προκαθορισμένο όριο, ακόμα και να μην ξεκινάει καν, αναλόγως του πόσο «σούρα» είναι ο άνθρωπος που πάει να πάρει θέση στο τιμόνι. Τώρα, οι Η.Π.Α. γίνονται η πρώτη χώρα που θέτει σε νομοθετικό πλαίσιο τα εν λόγω συστήματα, προοιωνίζοντας υποχρεωτική τοποθέτηση σε όλα τα νέα μοντέλα!
Σύμφωνα με τη Washington Post, το προσεχές νομοσχέδιο που θα πάει στο Κογκρέσο για ψήφιση και αφορά την αυτοκίνηση, περιλαμβάνει τροπολογία σχετική με την τεχνολογία αποτροπής ατυχημάτων λόγω μέθης του οδηγού. Το μέτρο «Advanced Drunk and Impaired Driving Prevention Technology Safety» θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, εντός χρονικού ορίζοντα 3ετίας, σε κάθε νέο αυτοκίνητο που θα κυκλοφορεί στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εν λόγω τεχνολογία θα ελέγχει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του οδηγού, μέσω του κλασικού αλκοτέστ και συναρτήσει της αναγνώρισης επαγρύπνησης. Αν ο οδηγός δεν το κάνει, το αυτοκίνητο δεν θα ξεκινά. Αν τα επίπεδα αλκοόλ είναι αυξημένα μεν, αλλά όχι υψηλά, η ταχύτητα θα περιορίζεται ηλεκτρονικά. Αν, τέλος, ο άνθρωπος είναι «τύφλα», τότε επίσης δεν θα εκκινεί ο κινητήρας.
Ο αιματηρός απολογισμός λόγω μεθυσμένης οδήγησης στις Η.Π.Α., προκαλεί εντύπωση. Περίπου το 1/3 των ανθρώπινων ζωών που χάνονται σε τροχαία δυστυχήματα εκεί, αντιστοιχεί σε περιστατικά όπου εμπλέκονται οδηγοί υπό την επήρεια μέθης. Μόνο το 2019, ο αριθμός των απωλειών από μεθυσμένους οδηγούς έφτασε τις 10.142. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του NHTSA (National Highway Traffic Safety Association), τα αρμόδια συστήματα ασφαλείας μπορούν να σώσουν περίπου 9.400 ζωές ετησίως. Μείωση στις απώλειες, δηλαδή, που ξεπερνά το 90%!