Εκθεσιακή Toyota Celica «δεν έχει πλυθεί με νερό»

Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες Toyota Celica στην Ευρώπη, ενδεχομένως και στον πλανήτη ολάκερο, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Ελλάδα! Τη βλέπουμε, τη θαυμάζουμε, και είναι αυτή η κατάλευκη STi του 1991, που μας γυρνάει 33 χρόνια πίσω στο χρόνο.

Η «χιονούλα» Γιαπωνέζα μοιάζει βγαλμένη από χρονοκάψουλα, έχοντας τα πάντα πάνω της σε κατάσταση ολοκαίνουργιου. Για το χρώμα δεν τίθεται θέμα, φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το ίδιο ισχύει στην καμπίνα, όπου δεν παρατηρείται ούτε ένα σημάδι φθοράς. Ούτε κάποιο «σπάσιμο» στο ταμπλό, ούτε σωσμένος λεβιές ή τιμόνι, ούτε σκίσιμο σε κάθισμα. Όπως ακριβώς έστεκε περήφανη στη βιτρίνα της αντιπροσωπείας, τρεις δεκαετίες και βάλε στο παρελθόν. Οι ζάντες της OZ είναι μεν aftermarket, αλλά υπάρχουν και οι εργοστασιακές με τα τάσια για ολοκληρωμένη παρουσία ιστορικού αυτοκινήτου. Μέχρι και τα ελαστικά παραμένουν πρώτης τοποθέτησης!

Το οδόμετρο αναγράφει 12.000 χλμ., αλλά ακόμα και τα μηδενικά να αφαιρέσεις εύκολα πιστεύεις πως θα μπορούσε να έχει 12 χλμ. Ανάλογη εικόνα και από τα μηχανικά μέρη, με ένα μηχανοστάσιο να «τρίζει» από καθαριότητα και να στεγάζει τον ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο των 1.6 λίτρων. Πρόκειται για το μοτέρ των 105 ίππων στις 5.600 σ.α.λ. και 142 Nm ροπής στις 4.800 σ.α.λ., που χαρίζει στην STi ένα 0-100 χλμ./ώρα της τάξης των 11 δλ. και μια τελική στα 190+ χλμ./ώρα.

Όπως αναφέρει η αγγελία, το αυτοκίνητο ακόμα δεν έχει πλυθεί με νερό. Για να είναι τόσο «πένα», βέβαια, προφανώς καθαρίζεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, οπότε η περιγραφή μάλλον δηλώνει πως το αμάξωμα απαλλάσσεται από σκόνες και λοιπά με πανί. Πόσο κοστίζουν όλα αυτά, τώρα; Κοντά στις 20.000 ευρώ (19.800)!

Get it on Google Play Download on the App Store