Defender, G-Class ή Wrangler εκτός δρόμου; (+video)

Mercedes G-Class, Land Rover Defender και Jeep Wrangler αποτελούν διαχρονικά, συνώνυμα των εκτός δρόμου οχημάτων. Από τη δεκαετία του 80 (το 1979 παρουσιάστηκε το G-Wagen, το ’83 το Defenfer, το ’86 το Wrangler) τα τρία τους «οργώνουν» δάση και βουνά, αλλά και το ένα το άλλο, στη μάχη για την ανάδειξη του κορυφαίου off roader.

Στην πάροδο των ετών, η τεχνολογία έχει επιφέρει τις ανάλογες αλλαγές. Λίγο ραφινάρισμα εδώ, λίγος εκπολιτισμός εκεί, ακόμα πλουσιότερος εξοπλισμός παραπέρα, όμως ο σκοπός κοινός: η κατάκτηση απάτητων μονοπατιών και κορυφών. Το πιο παραδοσιακό, παραμένει το Wrangler με άκαμπτους άξονες εμπρός-πίσω. Mercedes και Land Rover προσφέρουν μέχρι αερανάρτηση, την οποία εδώ διαθέτει μόνο το Defender. To αμερικανικό «αγρίμι» είναι και το πιο στοχευμένο στα ελαστικά, διαθέτοντας αμιγώς χωμάτινα, ενώ φέρει και αφαιρούμενα panels.

Δείτε ακόμα: REO δείχνει τα δόντια του εκτός δρόμου (+video)

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, ο «Υπερασπιστής» (ή «Αμυντικός», για τους ποδοσφαιρόφιλους) έχει το πάνω χέρι. Παρουσιάζεται ανώτερο σε κάθε πτυχή, με γωνία προσέγγισης 38 μοίρες, ράμπας 28 και αναχώρησης 40, 291 χλστ. απόσταση από το έδαφος και 900 χλστ. μέγιστο βάθος υδάτινου περάσματος. Σημειωτέον, τα νούμερα αυτά σημειώνονται με την αερανάρτηση στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Με 2.323 κιλά και 240 ίππους/430 Nm από τον 2λιτρο ντίζελ, τοποθετείται ανάμεσα στα Wrangler και G-Class.

Το Jeep είναι το ελαφρύτερο, με 2.047 κιλά, αλλά και το πιο αδύναμο (200 άλογα και 450 Nm από τον 2.2 ντίζελ). Η γωνία προσέγγισης βρίσκεται στις 36 μοίρες, η ράμπας στις 20,8 και της αναχώρησης στις 31,4, με την απόσταση από το έδαφος να ανέρχεται στα 252 χλστ. και το μέγιστο υδάτινο πέρασμα στα 762 χλστ.

Δείτε επίσης: Λασπομαχίες με Hilux, Amarok και Ranger (+video)

H Mercedes, βάσει γωνιών (προσέγγισης 31 μοίρες, ράμπας 26, αναχώρησης 30) και χλστ. (240 η απόσταση από το έδαφος, 700 το υδάτινο πέρασμα), παρουσιάζεται ως το πιο SUV. Είναι μεν βαρύτερη (2.378 κιλά), αλλά και ισχυρότερη με διαφορά (3λιτρος ντίζελ, 280 ίππων και 600 Nm).  Ποιο είναι το καλύτερο πέρα από τον πολιτισμό;

Get it on Google Play Download on the App Store