Χωρίς να ιδρώσει το BYD στον τάρανδο (+video)

Τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν εκτοξευθεί σε κάθε τομέα. Σαρώνουν 5άστερες διακρίσεις στο Euro NCAP, διαθέτουν υπερσύγχρονα εσωτερικά, κινούνται από πολύ δυνατά μοτέρ (ηλεκτρικά ή θερμικά) και εξελιγμένα συστήματα μετάδοσης. Ό,τι εκφράζει ένα αυτοκίνητο του 21ου αιώνα, πλέον αντανακλάται στους τετράτροχους εκπροσώπους της Κίνας. Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση (ή έκπληξη) η επίδοση του BYD Atto 3 στο τεστ αποφυγής ταράνδου;

To ηλεκτρικό C-SUV της BYD διαθέτει ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων τοποθετημένο μπροστά και μπαταρία 60,5 kWh στο πάτωμα, προκειμένου να ισοσταθμίζει το κέντρο βάρους του μοτέρ, το οποίο επίσης βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με ένα θερμικό. Το κλασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών, δηλαδή, που φέρνει όσο μπορεί την πλάστιγγα στα ίσια αναφορικά με το μεγαλύτερο βάρος τους. Στην περίπτωση του Atto 3 μιλάμε για 1.750 κιλά, την επαφή των οποίων με το οδόστρωμα αναλαμβάνουν ελαστικά χαμηλής τριβής Continentac EcoContact 6 διάστασης 235/50/R18.

Έχουμε δει σε πολλά τεστ του km77.com πως τα οικολογικά λάστιχα, ιδίως αυτά με μπόλικο προφίλ, δυσκολεύουν τα υπό δοκιμή μοντέλα λόγω εύκολης απώλειας πρόσφυσης. Στο BYD δεν επιβεβαιώνεται ακριβώς ο κανόνας, αλλά ούτε πρόκειται για εξαίρεση. Το Atto 3 πέτυχε την καλύτερη επίδοσή του στα 71 χλμ./ώρα, με την υποστροφή να του στερεί κάτι καλύτερο. Μπορεί από τη μία η απώλεια κρατήματος από τα εμπρός ελαστικά να απέτρεψε περισσότερα χιλιόμετρα στην απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, όμως το στήσιμο και η συμπεριφορά του αυτοκινήτου κέρδισαν τους δοκιμαστές. Περιορισμένες κλίσεις, άμεση απόκριση από το τιμόνι και προοδευτικές αντιδράσεις χαρακτηρίζουν το στρίψιμο του κινεζικού EV crossover, δείχνοντας σε ακόμα μια περίπτωση τα άλματα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.

Get it on Google Play Download on the App Store