Camaro 830HP «τίναξε» τη μετάδοση (+video)

Το λόγο που κάποιος θα πρέπει να αποφεύγει το πουσάρισμα ενός ήδη πολύ δυνατού κινητήρα διαπίστωσε ο κάτοχος μιας Chevrolet Camaro, η οποία έχει φτάσει μεν να αποδίδει 830 ίππους, αλλά η μετάδοση διαμαρτυρήθηκε εντόνως για την αύξηση σχεδόν 200 ίππων στο μηχανοστάσιο.

Η μαύρη Chevy που βλέπουμε είναι η κορυφαία ZL1, η οποία από το εργοστάσιο αποδίδει 660 ίππους και 868 Nm ροπής. Ο κομπρεσοράτος 6.2 V8 χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους βελτιωτές, έχοντας φτάσει σε σημείο να παράγει μέχρι 1.000 άλογα σε αρκετές εφαρμογές (βλέπε Hennessey). Με τέτοια δυναμική, τα 170 άλογα επιπλέον (ροπή δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη) δεν φαντάζουν τόσο μεγάλη αύξηση. Όπως είπαμε όμως, το μοτέρ είναι ήδη αρκετά πιεσμένο από το εργοστάσιο. Πίεση που δέχεται επίσης η μετάδοση, καλούμενη να περάσει όλη αυτή την ισχύ στους πίσω τροχούς.

Πολλοί βελτιωτές κάνουν το λάθος να προσέχουν τον κινητήρα όταν αρχίζουν τις εργασίες, αλλά να αφήνουν κιβώτιο, διαφορικά και άξονες σε «μαμά» μορφή. Η Camaro ZL1 που βλέπουμε ανέβηκε στο δυναμόμετρο και άρχισε να ταλαιπωρεί τα ράουλα, εμφανίζοντας μέγιστη ένδειξη 829 ίππων. Στην τελευταία προσπάθεια και λίγο πριν ο οδηγός αφήσει το γκάζι, άρχισαν να φεύγουν κομμάτια από το πάτωμα. Κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα άνοιξαν οι πλευρικοί αερόσακοι και αμέσως μετά, ξεπήδησαν φλόγες κάτω από το αυτοκίνητο, σε ένα φαντασμαγορικό -αλλά και πολύ επώδυνο για αυτοκίνητο-τσέπη κατόχου- στιγμιότυπο.

Η εξέταση του συμβάντος έδειξε (όχι ότι δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά) πως η μετάδοση κυριολεκτικά ανατινάχτηκε. Η ουρά του κιβωτίου ήταν υπεύθυνη για τα «πυροτεχνήματα», καθώς έσπασε και άρχισε να εκτοξεύει γρανάζια και βαλβολίνες δεξιά-αριστερά. Η ενεργοποίηση των αερόσακων φαίνεται πως έγινε από τους κραδασμούς, στιγμές ακριβώς πριν γίνει το «μπαμ». Παρόλη την τρομάρα και τη ζημιά, ο ιδιοκτήτης της Camaro δηλώνει τυχερός που το όλο σκηνικό έγινε στο δυναμόμετρο και όχι στο δρόμο ή την πίστα.

Get it on Google Play Download on the App Store