Ακόμα και τα van της Toyota πάνε ράλλυ! (+videos)

Από την ώρα που γύρισε στο WRC η Toyota, το 2017, δεν έχει αφήσει τίτλο για τίτλο. Με εξαίρεση εκείνη τη χρονιά (Ogier-Ford Fiesta WRC) και τα δυο πρωταθλήματα Κατασκευαστών της Hyundai το 2019 και 2020, μαζί με εκείνο στο Οδηγών του Sebastien Ogier το 2018 όταν οδηγούσε για τη Ford (πριν μεταπηδήσει στη Gazoo Racing), οι Ιάπωνες έχουν κατακτήσει συνολικά 7 από τις 11 διαθέσιμες κούπες των τελευταίων 5 ετών, βαδίζοντας φέτος ολοταχώς για το 9/12. Τρεις κορυφές στο Κατασκευαστών (2018, 2021, 2022), 4 σερί στο Οδηγών (2019, 2020, 2021 Ogier, 2022 Rovanpera) και μεγάλο φαβορί για το φετινό νταμπλ, καθώς ήδη Toyota GR WRT και Kalle Rovanpera προηγούνται με σημαντική διαφορά στην κατάταξη.

Με τέτοια παράδοση και έφεση στους αγώνες ράλλυ, ούτε τα van της εταιρίας δεν εξαιρούνται από τις ειδικές διαδρομές! Το Hiace που βλέπουμε ίσως είναι το πιο ιδιαίτερο rally car του πλανήτη, καθώς δεν πρόκειται για κάτι που εμφανίζεται σε εκδηλώσεις και επιδείξεις. Πρόκειται για ολοκληρωμένο αγωνιστικό, που συμμετέχει κανονικά σε αγώνες! Η ιαπωνική ομάδα Cast Racing είναι πίσω από το project, έχοντας εξελίξει το «ραλλιάρικο» Hiace το 2021 για το εγχώριο πρωτάθλημα. Το αυτοκίνητο απέχει όσο φαντάζεται κανείς από το πολιτικό, χάρις στο roll cage, τις ενισχύσεις στο πλαίσιο, τη ρυθμιζόμενη ανάρτηση, τα μεγαλύτερα φρένα, τις κατάλληλες αλλαγές σε λάστιχα και ζάντες (ανάλογα αν τρέχει σε άσφαλτο ή χώμα), τα αγωνιστικά μπάκετ και το κιβώτιο (5άρι μηχανικό), που πλέον διαθέτει κοντύτερες σχέσεις. Μεγάλη διαφορά κάνει και το μπλοκέ στον πίσω άξονα, με τον κινητήρα να παρουσιάζει εξίσου μεγάλες αλλαγές.

Ο ατμοσφαιρικός 2.0λιτρος που φοράει, αποδίδει κανονικά 136 ίππους στις 5.600 σ.α.λ. και 180 Nm στις 4.000 σ.α.λ. Πολλαπλή εισαγωγής, εξάτμιση και εγκέφαλος είναι καινούργια, αλλά σύμφωνα τους Ιάπωνες η ισχύς του αγωνιστικού ξεπερνά τα 200 άλογα, χάρις σε ένα compressor kit! Αν βάλουμε όμως ένα αρχικό βάρος 1.620 κιλών, έστω κι αν εδώ είναι χαμηλότερο λόγω αφαίρεσης καθισμάτων, μόνωσης κλπ., έχουμε να κάνουμε με αναλογία κιλών ανά ίππο που μόνο αγωνιστικό δεν θυμίζει. Παρόλα αυτά το Hiace όχι μόνο τρέχει κανονικά σε αγώνες, αλλά πριν λίγες μέρες πανηγύρισε κιόλας την πρώτη του νίκη στην κατηγορία! Οι Kitami Takahiro και Uekusa Hiromaa είναι οι ήρωες που το ταξιδεύουν με το πλάι από στροφή σε στροφή, ενώ πριν βιαστείτε να γίνετε κακεντρεχείς, λέγοντας πως έτρεχε μόνο του, ενημερώνουμε πως για να κερδίσει χρειάστηκε να αφήσει πίσω του αγωνιστικά GR86!

Get it on Google Play Download on the App Store