Από εδώ το πάει, από εκεί το φέρνει, όλο στο STI γυρνάει ο λογισμός της Subaru. Και ο δικός μας μαζί. Προς το παρόν, όμως, θα πρέπει να συμβιβαστούμε τις κορυφαίες εκδόσεις S4 και STI Sport R του νέου WRX.
Αμφότερες οι εκδόσεις προορίζονται για την αγορά της Ιαπωνίας και επικεντρώνονται περισσότερο στην εμφάνιση, παρά στις μηχανικές διαφοροποιήσεις. Το S4 ξεχωρίζει από το απλό WRX χάρις στο κόκκινο «STI» της μάσκας, το ανάλογο σήμα S4 στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, τα ελαφρώς διαφορετικά φανάρια εμπρός και την παρουσία υαλοκαθαριστήρα πίσω, παρότι σεντάν.
Το STI Sport R τώρα, παρότι πολλά υποσχόμενο και «ψαρωτικό» στο όνομα, αποτελεί απλά την πλουσιότερη έκδοση του S4. Εδώ δεν υπάρχουν καν οπτικές διαφορές μεταξύ των δυο μοντέλων, με τις αλλαγές να εντοπίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό και τον εξοπλισμό. Ο νέος και μεγαλύτερος ψηφιακός πίνακας των 12,3 ιντσών πλαισιώνει την οθόνη αφής των 11,6 ιντσών και συνοδεύεται από ultra-suede καθίσματα της Recaro, κόκκινες ραφές και φιλέτα απομίμησης ανθρακονημάτων. Στάνταρ τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και το Drive Mode Select, που δίνει στον οδηγό 430 διαφορετικούς συνδυασμούς μεταξύ διαφόρων παραμέτρων (γκάζι, κιβώτιο, ανάρτηση κλπ).
Παρόλα αυτά, το S4 έχει να προσφέρει περισσότερα από τον κανονικό «Ρεξ» και στο τεχνικό σκέλος. Ο 2.4 τετρακύλινδρος τούρμπο boxer εξακολουθεί να αποδίδει 275 ίππους, όμως εδώ η ροπή αυξάνεται κατά 25 Nm και φτάνει συνολικά τα 375. Δυστυχώς, η έξτρα ροπή κάνει «σκάτζα» με τον αποκλειστικό τύπο μετάδοσης, που αφορά το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης. Αντίθετα από το αμερικανικό WRX, που προσφέρεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο, τα JDM διατίθενται μόνο με CVT και λειτουργία προεπιλογής 8 σχέσεων. Η κίνηση εννοείται πως μεταφέρεται στους τέσσερις τροχούς, μέσω του συστήματος τετρακίνησης Symmetrical All Wheel Drive και Active Torque Vectoring.
Το WRX S4 ξεκινά από τα 4,04 εκατ. γεν (30.940 ευρώ) και φτάνει μέχρι τα 4,77 εκατ. γεν (36.881 ευρώ) για το STI Sport R.