Νέο ηλεκτρικό SUV Skoda Elroq με 560+ χλμ. αυτονομία

Τα Skoda Enyaq και Enyaq Coupe θα αποκτήσουν σύντομα μικρότερο αδελφάκι, καθώς οι Τσέχοι ετοιμάζουν το τρίτο κατά σειρά ηλεκτρικό SUV τους. Η πρώτη επίσημη ματιά στο τι έρχεται από το Μλάντα-Μπόλεσλαβ μας δίνουν οι πρώτες καμουφλαρισμένες φωτογραφίες του Elroq, που φανερώνουν το δυναμικό πρόσωπο του επερχόμενου μοντέλου.

Το νέο SUV  υιοθετεί τις φουτουριστικές γραμμές της τεχνοτροπίας Modern Solid, που έκανε πρεμιέρα στο πρωτότυπο Vision 7S. Η καινούργια σχεδιαστική ταυτότητα της Skoda εκφράζεται από την αλλαγή του παραδοσιακού σήματος σε γράμματα, το επιθετικό μοτίβο που εντείνει την αίσθηση του πλάτους, τα λεπτά φωτιστικά σώματα (προαιρετικά LED Matrix) που ενώνονται μέσω λωρίδας LED και τις κάθετες γραμμές στους προφυλακτήρες. Η μάσκα που γνωρίζουμε από τα σημερινά μοντέλα συνεχίζει, όμως εδώ πλαισιώνεται από εξαιρετικά λεπτά DRL φωτιστικά σώματα και έντονα μυώδες μοτίβο, που -στο Vision 7S, άρα λογικά και εδώ- πλαισιώνεται από επιθετικές γραμμές στον προφυλακτήρα.

Οι Τσέχοι δεν αναφέρουν στοιχεία διαστάσεων, λέγοντας μόνο ότι είναι συμπαγείς. Το Elroq πάντως τοποθετείται ως μικρομεσαίο, οπότε πρέπει να περιμένουμε ένα μήκος γύρω στα 4,5 μέτρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό αυτοκίνητο, καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσας περιορίζεται στο 0,26. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι ειδικά σχεδιασμένες ζάντες, που ποικίλουν από 19 ως 21 ίντσες.

Πλήρως εναρμονισμένο με τη νέα σχεδιαστική γλώσσα Modern Solid, το εσωτερικό του Elroq χαρακτηρίζεται από απλότητα, ευρυχωρία και καθαρές γραμμές. Το Digital Cockpit 5 ιντσών είναι ήδη γνωστό από το Enyaq, ενώ το προαιρετικό head-up display και οι απεικονίσεις επαυξημένης πραγματικότητας εκτοξεύουν την πληροφόρηση του οδηγού. Το ίδιο ισχύει για την κεντρική οθόνη αφής 13 ιντσών του συστήματος πολυμέσων, που χαρακτηρίζεται από το απλοποιημένο μενού. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στους χώρους, με το Elroq να προσφέρει συνολικά 48 λίτρα αποθηκευτικών χώρων, 470 λίτρα πορτμπαγκάζ (που γίνονται 1.580 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων) και πολλές Simply Clever εφαρμογές, όπως δίχτυ συγκράτησης, καλώδιο φόρτισης και ρυθμιζόμενο ράφι.

Στα μηχανικά μέρη, το ολοκαίνουργιο Elroq βασίζεται στην εγνωσμένης αξίας πλατφόρμα MEB και προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις: 50, 60, 85 και 85x.  Το βασικό Elroq 50 διαθέτει μπαταρία 55 kWh και ηλεκτροκινητήρα 170 ίππων, ενώ το αμέσως επόμενο Elroq 60 ανεβαίνει σε συστοιχία 63 kWh και μοτέρ 204 ίππων. Τα 85άρια Elroq εξοπλίζονται με τη μεγάλη μπαταρία των 82 kWh, η οποία προσφέρει αυτονομία άνω των 560 χλμ. Το Elroq 85 φοράει κινητήρα 285 ίππων στον πίσω άξονα, ενώ το τετρακίνητο Elroq 85x διαθέτει μοτέρ και μπροστά για μια συνδυαστική απόδοση 299 ίππων. Νούμερα επιτάχυνσης δεν έχουμε ακόμα, παρά τελικές: στα 180 χλμ./ώρα περιορίζεται τα δυο κορυφαία Elroq, στα 160 χλμ./ώρα τα Elroq 50 και 60.

Get it on Google Play Download on the App Store