Ιπτάμενη νέα υπερ-Ferrari F80 με 1.200 άλογα (+video)

Ο διάδοχος της SF90 Stradale είναι επιτέλους εδώ. Κι όχι απλά είναι, αλλά γίνεται με τεράστια διαφορά η ισχυρότερη Ferrari παραγωγής όλων των εποχών, πιθανόν ξεπερνώντας σε δύναμη ακόμα και τα μονοθέσια της Scuderia!

Εμφανισιακά, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού η επιρροή τόσο της Formula 1 όσο και του Le Mans. Η σιλουέτα της F80 διαμορφώνεται από τις επιταγές της αεροδυναμικής, δημιουργώντας ένα απόκοσμο «Cavallino Rampante». Δίχως υπερβολή, οποιαδήποτε άλλη «υπερ-Ferrari» και να βάλεις δίπλα της, από την αμίμητη F40 μέχρι τη hardcore SF90 XX, θα μοιάζει υποτονική. Σε 4.840 χλστ. μήκους, 2.060 χλστ. πλάτους και 1.138 χλστ. ύψους, οι σχεδιαστές και αεροδυναμιστές του Μαρανέλο έχουν χωρέσει την τεχνογνωσία από τους νικητές Grand Prix και του Le Mans. Μπορεί μπροστά και στα πίσω φανάρια να φέρνει αρκετά σε 12Cilindri, ωστόσο η F80 επί της ουσίας είναι ένα κορυφαίο αγωνιστικό, που τυγχάνει να βγάζει πινακίδες.

Ο τεράστιος διαχύτης, το S-Duct στο εμπρός μέρος (η σε σειρά διαρρύθμιση splitter και αεραγωγού στο καπό), το επίπεδο πάτωμα και η ενεργή πίσω πτέρυγα, «καρφώνουν» την F80 στο οδόστρωμα με 454 κιλά downforce μπροστά και 590 κιλά πίσω, παράγοντας συνολικά πάνω από 1 τόνο κάθετης δύναμης στα 250 χλμ./ώρα! Για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς, 1.525 κιλά ζυγίζει όλο το αυτοκίνητο. Κι εδώ μιλάμε για επίτευγμα, καθότι πρόκειται για υβριδική κατασκευή με 2 ηλεκτροκινητήρες, μπαταρία (2,3 kWh) κι έναν 3.0 V6 twinturbo βενζινοκινητήρα με όλα τα παρελκόμενα (ψυγεία, intercooler, βαλβίδες εκτόνωσης / πίεσης, σωληνώσεις κι ούτω καθεξής). Προκειμένου να διατηρηθεί το βάρος χαμηλά, τα πάντα κατασκευάζονται από εξωτικά και συνθετικά υλικά. Το ασύμμετρο σασί, που οδηγεί σε μια ιδιόρρυθμη διάταξη «1+» στην καμπίνα, είναι όλο ανθρακονημάτινο. Το ίδιο ισχύει για την οροφή και τις πόρτες, ενώ τα υποπλαίσια εμπρός-πίσω είναι αλουμινένια.

Η F80 με το υβριδικό μηχανικό σύνολο συνδυαστικής ισχύος 1.200 ίππων είναι η ισχυρότερη Ferrari δρόμου που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Αντίστοιχα ο 3λιτρος V6 με την απόδοση των 900 ίππων στις 8.750 σ.α.λ. διαθέτει την υψηλότερη ειδική ισχύ όλων των εποχών, με 300 άλογα στο λίτρο! Υψηλή με τη σειρά της είναι και η ροπή των 850 Nm, που αποδίδεται στις 5.550 σ.α.λ. Επίσης, το πανίσχυρο αυτό μοτέρ φτάνει έως τις 9.200 σ.α.λ. Οι ηλεκτροκινητήρες που προσθέτουν άλλους 300 ίππους και τοποθετούνται στη νέα F80, χρησιμοποιούν τεχνολογίες από τη Formula 1 και είναι οι πρώτοι που αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από τη Ferrari στο Maranello. Τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ στον εμπρός άξονα αποδίδουν 142 ίππους και 121 Nm ροπής έκαστο και το πίσω φτάνει τους 95 ίππους και τα 45 Nm. Η μετάδοση γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 8 ταχυτήτων F1 DCT, ενώ οι επιδόσεις είναι αναμενόμενα αστραπιαίες. Η F80 φτάνει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,15 δλ., 200αρίζει σε 5,75 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα σταματά στα 350 χλμ./ώρα. Κατανάλωση και εκπομπές CO2 δεν ανακοινώθηκαν ακόμα, αν και μάλλον δεν ενδιαφέρουν όσους την έχουν ήδη προ-παραγγείλει.

Όσο για τιμή και παραγωγή; Παρά μία, 800 F80 (799) θα βγουν από τις πύλες του Μαρανέλο, με το προ φόρων κοστολόγιο να τοποθετείται στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ!

Get it on Google Play Download on the App Store