Τετραήμερη εργασία από τη Lamborghini

Η Lamborghini κάνει ακόμα καλύτερη των εργαζομένων της, εισάγοντας ένα νέο είδος καταμερισμού βαρδιών και ημερών εργασίας, που εναλλάσσεται μεταξύ του καθιερωμένου πενθήμερου και του τετραήμερου, συνοδευόμενο παράλληλα από αυξημένες απολαβές.

Η ιταλική εταιρία ήρθε σε συμφωνία με τα σωματεία εργαζομένων, προκρίνοντας την εναλλαγή τετραήμερου-πενθήμερου στους εργάτες και υπαλλήλους που απασχολούνται σε ημέρες διπλών ή τριπλών βαρδιών. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει το Reuters, όσοι εργάζονται σε πρόγραμμα 2 βαρδιών (όχι διπλοβάρδια, πρωί-βράδυ για παράδειγμα) ή 3 (πρωί-βράδυ-νύχτα φερ’ ειπείν) μπορούν να δουλεύουν τη μια βδομάδα 5 ημέρες, ενώ την επόμενη 4. Ακόμα καλύτερα για όσους είναι στην τριπλή βάρδια, που θα δουλεύουν μια βδομάδα πενθήμερο και δύο τετραήμερο. Συνολικά, στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για 22 μέρες εργασίας λιγότερες το χρόνο και στη δεύτερη 31! Αλλαγή που δεν εξασφαλίζει επιπλέον ξεκούραση, αλλά και έξτρα απολαβές.

Μέσα στη συμφωνία περιλαμβάνονται αυξήσεις 50% στα μπόνους, συν δώρο 1.000 ευρώ πλέον του Χριστουγεννιάτικου το Δεκέμβρη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκπρόσωποι των σωματείων: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη που συνδυάζεται μείωση στις εργατοώρες με αύξηση μισθών. Λιγότερη και καλύτερη δουλειά είναι το σκεπτικό που όρισε τις διαπραγματεύσεις, βασιζόμενο στην απλή λογική». Η αλλαγή αυτή, περί λιγότερων εβδομάδων εργασίας, κερδίζει ολοένα έδαφος στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς έρευνες δείχνουν πως περισσότερη ξεκούραση και ελεύθερος χρόνος μεταφράζεται σε αύξηση της αποδοτικότητας του εργαζομένου, περισσότερες πιθανότητες για υπερωρίες (χωρίς να ζητηθεί μάλιστα) και λιγότερες για αιτήσεις αναρρωτικών αδειών.

Get it on Google Play Download on the App Store