Τεράστια επένδυση της Stellantis στα μικροτσίπ

Η κρίση των μικροτσίπ ήταν μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών για την αυτοκινητοβιομηχανία. Πλέον βρίσκεται σε ύφεση, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις η Stellantis μαγειρεύει πριν πεινάσει, επενδύοντας δισεκατομμύρια στην εξασφάλιση ημιαγωγών για την παραγωγή των οχημάτων της.

Ο πολυεθνικός κολοσσός ανακοίνωσε μια μεγαλόπνοη επένδυση 10 δις ευρώ μέχρι το 2030, μέσω της οποίας θέλει να διασφαλίσει την αποθεματική ακεραιότητα των ανά την υφήλιο εργοστασίων της. To τεράστιο ποσό θα διανεμηθεί σε συμφωνίες για προμήθεια εξαρτημάτων απαραίτητων για τα ηλεκτρικά μοντέλα (βλέπε ημιαγωγούς Silicon Carbide MOSFETS), μικροεπεξεργαστές και αλληλεπιδρόντα μικροτσίπ, που θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη σύσταση της επερχόμενης ηλεκτρικής πλατφόρμας STLA Brain. Για να διασφαλιστεί μελλοντικά, η Stellantis έχει υπογράψει συμφωνίες με υπερδυνάμεις στον κλάδο των προμηθευτών, όπως οι Infineon Technologies, NXP Semiconductors και Qualcomm.

Η εταιρεία δημιουργεί επίσης μια βάση δεδομένων ημιαγωγών, γνωστή ως Πράσινη Λίστα, για να μειώσει την ποικιλομορφία των τσιπ και σε περίπτωση μελλοντικών ελλείψεων, να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατανομή των εξαρτημάτων. Εκτός από την προμήθεια ημιαγωγών από τρίτους, η Stellantis συνεργάζεται με τις SiliconAuto και AiMotive για την ανάπτυξη των δικών της ανταλλακτικών. «Μια αποτελεσματική στρατηγική ημιαγωγών απαιτεί βαθιά κατανόηση του αντικειμένου και της βιομηχανίας», δήλωσε ο Maxime Picat, επικεφαλής της αγορών και αλυσίδας εφοδιασμού στη Stellantis. «Έχουμε εκατοντάδες και πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους ημιαγωγούς στα αυτοκίνητά μας. Έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για να μετριάζουμε τον κίνδυνο παύσης εργασιών σε μονάδα παραγωγής, από την έλλειψη κάποιου συγκεκριμένου μικροτσίπ».

Get it on Google Play Download on the App Store