Η Mercedes και η Microsoft ανακοίνωσαν συνεργασία στον τομέα της παραγωγής αυτοκινήτων, προκειμένου να την καταστήσουν πιο αποτελεσματική και βιώσιμη σε μια εποχή που τα κόστη εκτινάσσονται, συμπαρασύροντας τις τιμές των νέων μοντέλων.
Η πλατφόρμα δεδομένων MO360 και η τυποποίησή της μέσω του Microsoft Azure είναι ένας από τους κύριους άξονες του εν λόγω εγχειρήματος, επιτρέποντας στις ομάδες των επί μέρους τμημάτων να ιεραρχούν αποτελεσματικότερα τους πόρους για την παραγωγή των ηλεκτρικών και των πιο ακριβών μοντέλων της Mercedes. H πλατφόρμα παρέχει επίσης τη δυνατότητα σύνδεσης με cloud, καθιστώντας εφικτή την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και analytics. Μια τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, βάζοντας για βραχυπρόθεσμο στόχο την επέκταση στις Η.Π.Α. και την Κίνα.
Ένα σύνολο περίπου 30 εργοστασίων της Mercedes συνδέονται με το Microsoft Cloud, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της διαδικασίας και ελαχιστοποιώντας το χρόνο ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των διαφόρων μονάδων παραγωγής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Joerg Burzer, μέλος του Δ.Σ. της Mercedes-Benz Group AG: «Αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Mercedes-Benz θα κάνει το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής μας πιο έξυπνο, βιώσιμο και ανθεκτικό σε μια εποχή γεωπολιτικών και μακροοικονομικών προκλήσεων. Η ικανότητα πρόβλεψης και πρόληψης προβλημάτων στην παραγωγή και τα logistics θα γίνει βασικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, οδεύοντας προς την ηλεκτροκίνηση».
Η μεγαλύτερη αρετή της πλήρους ψηφιοποίησης έγκειται στη δημιουργία προσομοιώσεων ακριβείας, που αναπαριστούν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Μπορεί να δημιουργηθεί, δηλαδή, μια ψηφιακή «ρέπλικα» του πώς λειτουργεί το εκάστοτε εργοστάσιο ή όλα μεταξύ τους, μελετώντας κάθε βήμα (σχεδιασμός, προμηθευτές, λειτουργία μηχανημάτων, αποτελεσματικότητα εξοπλισμού κλπ) και διορθώνοντας οποιοδήποτε πρόβλημα είτε εν τη γενέσει του, είτε πριν καν αυτό προκύψει. Χρησιμοποιώντας την κεντρική πλατφόρμα δεδομένων, οι πόροι μπορούν να κατανεμηθούν δυναμικά μεταξύ των εγκαταστάσεων, εντοπίζοντας και επιλύοντας τάχιστα τυχόν ανωμαλίες στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Mercedes και Microsoft, το κέρδος κατά την παραγωγή των οχημάτων μπορεί να αυξηθεί έως 20% μέχρι το 2025. Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ των δυο κολοσσών θέλει να βάλει ένα τέλος στην υπάρχουσα έλλειψη των μικροτσίπ, αλλά και να προλάβει ανάλογες μελλοντικές.