«Στοπ» στα VW ID.3-Cupra Born λόγω χαμηλής ζήτησης

Τα ηλεκτρικά μπορεί να κατακλύζουν λανσαρίσματα, αντιπροσωπείες και την αγορά, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα στο μέτωπο της ηλεκτροκίνησης. Κάποια μοντέλα τα βρίσκουν σκούρα, απαιτώντας μέχρι προσωρινή παύση παραγωγής λόγω χαμηλής ζήτησης. Δυο από αυτά είναι τα VW ID.3 και Cupra Born, τα οποία θα σταματήσουν να συναρμολογούνται για ένα σύντομο διάστημα.

Η ανακοίνωση ήρθε από εκπρόσωπο του VW Group, ο οποίος αποκάλυψε πως οι εργασίες στις μονάδες του Ζβικάου και της Δρέσδης -που κατασκευάζουν τα δυο EVs- θα μπουν «στον πάγο» για δυο εβδομάδες, στις αρχές Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα το εργοστάσιο στο Ζβικάου (που συναρμολογεί τόσο το ID.3 όσο και το Born) θα σταματήσει τη λειτουργία του, από τις 2 μέχρι τις 10 του μήνα. Στη Δρέσδη (που φτιάχνει μόνο το ID.3) τα μηχανήματα και οι εργάτες θα πάρουν ρεπό για λίγο παραπάνω, από τις 2 μέχρι τις 16 Οκτώβρη.

Το Reuters, που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει πως η VW δεν παρείχε νούμερα, σχετικά με το πόσα αυτοκίνητα θα χάσει η ετήσια παραγωγή από αυτές τις παύσεις, ούτε -σημαντικότερα- αν και πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, να υπογραμμίσουμε το γεγονός πως οι Γερμανοί εξετάζουν το ολοκληρωτικό κλείσιμο της μονάδας στη Δρέσδη, προκειμένου να εξοικονομηθούν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ζβικάου έχουν επίσης επηρεαστεί από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς τον τελευταίο καιρό. Η φίρμα από το Βόλφσμπουργκ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει το σχέδιό της, για προσφορά 269 μόνιμων συμβάσεων σε έκτακτους εργάτες. Η VW εξήγησε την απόφαση κατηγορώντας τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, τη μείωση της ζήτησης για EV και τον αυξημένο ανταγωνισμό από τα κινεζικής κατασκευής EV.

Get it on Google Play Download on the App Store