Ντεμαράζ ηλεκτρικών Ford από τη Γερμανία

H Ford επένδυσε 1,85 δις ευρώ στο ιστορικό εργοστάσιό της στην Κολωνία, προκειμένου να το εξοπλίσει με την τελευταία λέξη της βιομηχανικής τεχνολογίας και να δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη μονάδα συναρμολόγησης ηλεκτρικών. Η επένδυση αυτή ήρθε η ώρα να αρχίσει να επιστρέφει τα χρήματα που άντλησε, μέσα από ένα μεγαλόπνοο εμπορικό πλάνο του «Μπλε Οβάλ».

Η πρώτη μονάδα συναρμολόγησης με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στον πλανήτη, άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα. Η Ford γιόρτασε το ορόσημο αυτό, ανακοινώνοντας παράλληλα τους στόχους παραγωγής για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που θα βγαίνουν από τις πύλες του εργοστασίου. Μέχρι το 2026, οι εκτιμήσεις θέλουν την παραγωγική δυναμική να ανέλθει στις 250.000 μονάδες ετησίως! Το πρώτο μοντέλο που θα έχει το προνόμιο να κάνει «σεφτέ» στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις είναι το Explorer EV, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει ένα νέο μοντέλο, που η Ford περιγράφει ως «σπορ crossover». Σε ελεύθερη μετάφραση, και βάσει όσων δείχνουν όλες οι πληροφορίες, μιλάμε για το ηλεκτρικό Puma.

«Το Κέντρο Hλεκτρικών Aυτοκινήτων της Κολωνίας (Cologne Electric Vehicle Center) σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Ford στην Ευρώπη», δήλωσε ο Martin Sander, γενικός διευθυντής της Ford Model e Europe. «Επαναπροσδιορίζουμε για άλλη μια φορά την κατασκευή αυτοκινήτων, εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνολογίες για τη δημιουργία πλήρως συνδεδεμένων, καθορισμένων από λογισμικό οχημάτων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών μας για κινητικότητα μηδενικών ρύπων».

Η Ford αναφέρει ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί νέα μηχανήματα, συνδεδεμένα διαδικτυακά μεταξύ τους, για να κάνει τη συναρμολόγηση οχημάτων πιο αποδοτική και να συνδράμει τις προσπάθειες των εργαζομένων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση συνεργαζόμενων ρομπότ (1.400 τον αριθμό) και τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία θα βοηθήσει τους μηχανικούς-τεχνικούς και θα διευκολύνει τη βελτιωμένη ανταλλαγή δεδομένων κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Επιπλέον, το «Μπλε Οβάλ» έχει υπογράψει συμφωνίες με τους προμηθευτές του προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του εργοστασίου, θα είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα. Η θερμότητα θα παρέχεται από μια μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων, η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πιστοποιημένου βιομεθάνιο και τυχόν υπόλοιπες εκπομπές άνθρακα που δεν μπορούν να αποφευχθούν, θα αντισταθμίζονται.

Το νέο Cologne Electric Vehicle Center βρίσκεται στο ιστορικό εργοστάσιο της Ford στην πόλη Niehl.  Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1930 και μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών μοντέλων όπως το Model A, το Capri και το Fiesta.

Get it on Google Play Download on the App Store