Μεγάλη συνεργασία Renault-Geely για νέους κινητήρες

Στα μέσα του 2023 Renault και Geely σύναψαν συμφωνία για μια από κοινού πορεία, προς όφελος της εξέλιξης νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών συνόλων. Σήμερα ήρθε η οριστικοποίηση της μεγάλης κοινοπραξίας, που αναμένεται να ταράξει τα ήδη ανάστατα νερά της αυτοκίνησης.

Γάλλοι και Κινέζοι θα έχουν ίσο μερίδιο (50-50) στη νεοσύστατη εταιρία, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη θερμικών και υβριδικών κινητήριων μονάδων για μοντέλα όλων των μαρκών, που περιλαμβάνονται στους δυο κολοσσούς. Renault, Geely, Volvo, Proton, Nissan και Mitsubishi θα εξοπλίζονται με τα νέα σύνολα της -προς το παρόν αβάπτιστης- πρωτοβουλίας, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η συνεργασία και με τρίτους κατασκευαστές για την προμήθειά τους. Η συνεργασία Γάλλων-Κινέζων μάλιστα έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον και των Σαουδαράβων, με την Aramco να εκδηλώνει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο νέο εγχείρημα.

Η κίνηση αυτή θα αξιοποιήσει τα 17 εργοστάσια και τα 5 κέντρα R&D (έρευνα και εξέλιξη) των δυο εταιριών, σε όλες τις ηπείρους. Η συνδυαστική δυναμική του θα φτάνει τα 5 εκατομμύρια κινητήρες, υβριδικών (plug-in και μη) συνόλων και κιβωτίων ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ηλεκτρικά δεν περιλαμβάνονται στα υπόψη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι πωλήσεις αντικατοπτρίζουν την αγάπη του κόσμου για τα θερμικά αυτοκίνητα: το 93% των ταξινομήσεων του Renault Group για το 2023 αφορούσε είτε βενζινοκίνητα/ντίζελ, είτε υβριδικά μοντέλα.

Η πλευρά της Renault ονομάζεται «HORSE» και εδρεύει στη Μαδρίτη, με 9.000 πρώην υπαλλήλους του Ομίλου Renault να εργάζονται ήδη σε 8 εργοστάσια παραγωγής με δυναμικότητα παραγωγής 3,2 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως. Η εταιρεία έχει επίσης παρουσία στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Τουρκία και λειτουργεί 3 κέντρα R&D. «Το 2040, τα οχήματα εσωτερικής καύσης και τα υβριδικά θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων», δήλωνε ο διευθύνων σύμβουλος της Horse Patrice Haetell στα μέσα του 2023. «Η HORSE θα πρωτοστατήσει σε αυτήν την αγορά με τις καλύτερες λύσεις στην κατηγορία και την καινοτόμο της τεχνογνωσία. Όλες μας οι ομάδες ανά την υφήλιο είναι έτοιμες να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, στην εξέλιξη Μ.Ε.Κ. και υβριδικών τεχνολογιών».

Get it on Google Play Download on the App Store