Με κινεζικά εξαρτήματα οι μελλοντικές Aston Martin

H Aston Martin θέλει να αυξήσει την παραγωγή της και να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Το 2022 πούλησε 6.400 αυτοκίνητα, με το στόχο για το 2023 να τοποθετείται στις 7.000 μονάδες. Κάτι που για να γίνει βέβαια, χρειάζεται προσπάθεια. Προσπάθεια που για έναν κατασκευαστή μικρού μεγέθους, όπως οι Βρετανοί, είναι δύσκολη χωρίς εξωτερική βοήθεια. Ευτυχώς για αυτούς, έχουν από τις καλύτερες «πλάτες» στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η φίρμα από το Gaydon διατηρεί συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου. Από τη Mercedes-AMG, για παράδειγμα, παίρνει τον 4.0 V8 twinturbo που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ολόκληρης της γκάμας, ενώ προμηθεύεται και τους κινητήρες στη Formula 1 (αυτό θα αλλάξει από το 2026, αλλά η συνεργασία στα αυτοκίνητα παραγωγής θα παραμείνει). Προκειμένου να μπει στη ρότα της ηλεκτροκίνησης, η Aston θα πάρει ιδέες (και μπαταρίες με ηλεκτροκινητήρες) από τη Lucid. Για να αυξήσει την παραγωγή χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον προϋπολογισμό, από κάπου θα πρέπει να «κόψει». Ή να δανειστεί. Ποιος καλύτερος πάροχος από την κινεζική Geely, η οποία μόλις πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της στη βρετανική εταιρία σε 17%;

O κολοσσός από τη Χουάνγκζου έχει ήδη αναστηλώσει τη Volvo, παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στην εξαιρετική κατάσταση των Σουηδών. Οι Άγγλοι θέλουν να πετύχουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από τα ράφια των Κινέζων στα μελλοντικά τους αυτοκίνητα, προκειμένου να συνδυάσουν χαμηλότερο κόστος με υψηλότερη παραγωγικότητα. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής ανάπτυξης της Aston Martin, Roberto Fedeli, η επόμενη γενιά Aston θα χρησιμοποιεί καθίσματα, αεραγωγούς και συστήματα κλιματισμού από τη Geely, για αρχή. Εν συνεχεία; «Θα πάρουμε όσο περισσότερα μπορούμε από μια ευρύτατη γκάμα εξαρτημάτων», είπε ο Fedeli.

Η άντληση ανταλλακτικών και τεχνολογίας από τη Geely θα επιφέρει ριζική μείωση στον αριθμό των συνεργαζόμενων προμηθευτών, άρα και στο κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον CEO, Amedeo Felisa, σήμερα υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικές εταιρίες συμβαλλόμενες με την Aston Martin. Μετά τις «καραβιές» από τη Geely, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κατά 30%.

Get it on Google Play Download on the App Store